A szlovák-kanadai oknyomozó újságíró hosszú ideje Szlovákiában él, a Sme napilap kötelékében dolgozott. Néhány éve hozzájutott a szlovák titkosszolgálat (SIS) által rögzített lehallgatások leirataihoz. Ezek alapján készült el a könyve, aminek kiadását az érintettek megpróbálták megakadályozni.

Branislav Král bíró néhány hónapra keresztülhúzta az újságíró terveit. A parlamenti választások előtt néhány nappal betiltotta a könyv kiadását. Nicholsonnak be kellett mutatnia kéziratát és minden vonatkozó forrásanyagot.
Júniusban azonban fordult a kocka, a fellebbviteli Pozsonyi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte Král bírói döntését. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben egy másik bírósági döntés nem rendeli el a publikáció kivonását a forgalomból. Egyelőre azonban a könyv 2012. július 23-tól legálisan megvásárolható.
A kevés tényt feltáró írások is bizonyítják, hogy senki nem tudja azt, ami a valót tükrözi, s  az újságírókra is hat az egész társadalom fásultsága, mivel hiányoznak a kitartó, konfrontatív újságírók.
Kiadta a Dixit Könyvkiadó, terjedelem: 192 oldal

A gorilla-ügy kapcsán íródott könyv hatalmas sikernek örvend. Megjelenésének első napján több száz darabot adtak el belőle, így a boltosok arra számítanak, hogy T. Nicholson könyve hamarosan felkerül a bestseller listára.
Martin Štrba, a Martinus.sk internetes könyvkereskedés igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a könyv elővételben való árusítását már korábban megkezdték, rögtön azután, hogy a bíróság eltörölte a kiadvány megjelenését tiltó rendeletét.
Amióta a könyv bolti forgalomba került, az érdeklődés egyre nő, ezért Martin Šrtba szerint a naponta eladott könyvek száma megközelítheti akár a háromszázat is. Ugyanerre a megállapításra jutott Ivona Ševčíková a Gorila.sk internetes könyvkereskedés menedzsere is – közölte a TASR július 23-án.

Forrás: Felvidék.ma