A Magyar Közösség Pártja közvitára bocsátotta „A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei” című dokumentumát.

Megkezdődött hát a már sokak által régóta várt társadalmi vita. Az MKP honlapján (www.mkp.sk) elérhető a 71 oldalas anyag, s hozzá egy e-mail cím, amelyre várják az észrevételeket. Ezen vélemények tükrében aztán, amennyiben erre szükség lesz, változtatnak a dokumentumon. Határidőt nem szabtak meg. A pártvezetés elképzelései szerint a folyamat nyárig tarthat. Ezt követően, az esetleges változtatásokkal együtt válik az MKP választási programjának részévé a koncepció.

Nem azért fogalmaztuk meg ezt az anyagot, hogy most a szlovák közélet néhány szereplőjének manipulatív, demagóg támadásai miatt féljünk, hanem azért, mert látjuk, hogy nagyon magas az asszimilációs arány, 110 ezerrel vagyunk kevesebben, mint 20 évvel ezelőtt, s a gazdasági mutatók is sokkal rosszabbak délen, mint az országos átlag” – véli Berényi József. A Pátria rádiónak kedden reggel nyilatkozó MKP-elnök arra a kérdésre, hogyan kívánják megértetni a szlováksággal, hogy nem törekszenek az ország szétverésre, elmondta, hogy ez a dokumentum nem a többségi nemzet, hanem a szlovákiai magyarok számára íródott, hogy higgyenek abban, megmaradásunk biztosításának vannak intézményi feltételei. „Nem a szlovák közvélemény, önmagunk felé fogalmaztuk meg ezt az anyagot, s amennyiben e mögé egységesen fel tudnánk állni, s tudnánk egy komoly társadalmi mobilitást felmutatni a dokumentum mellett, akkor a szlovák közvélemény is másként áll hozzá. Ha megfordítva közelítenénk meg a kérdést, s azt mondanánk, hogy akkor állunk majd mögé, ha a szlovák közvélemény elfogadja, ezzel elfogadnánk az asszimilációs folyamatot, mert a szlovák közvélemény döntő többsége úgy látja jónak, ha a szlovákiai magyarság szép lassan felmorzsolódik, és beolvad. Nekünk úgy kell feltenni a kérdést, van-e még bennünk annyi elszántság és akarat, hogy megfogalmazzuk: Szlovákia határain belül hogyan képzeljük el megmaradásunkat. Ez a dokumentum erről szól” – szögezte le Berényi.

A teljes cikk itt olvasható: Felvidék.ma