migrans_vonatAz Európai Unió hibát követ el, ha aktivitásait csupán az unió területére korlátozza, miközben senki sem foglalkozik a folyamat valódi okaival – jelentette ki Csáky Pál európai parlamenti képviselő az EP tegnapi (szeptember 7-ei) ülésén Strasbourgban.

Csáky szerint a V4-es országok előrelépést szeretnének látni a problémához való komplex hozzáállás terén, beleérteve az USA és a gazdag arab országok felszólítását is az együttműködésre ennek a kiterjedt problémának a megoldásában.

„Nem arról van szó, hogy a V4-ek nem lennének szolidárisak, készek vagyunk részt venni ennek a válságban a megoldásában – de fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy ezt a válságot nem lehet csupán az unió területén megoldani. A kötelező kvótarendszer középtávú horizonton sem fog működni, a múlt heti budapesti események egyértelműen megmutatták, hogy szinte valamennyi bevándorló tovább akar menni, Európa nyugatabbra lévő részeibe.

Mi azonban nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a világválságok megoldása az lenne, hogy ezeknek a társadalmaknak a legmobilisabb és talán a legműveltebb rétegeit Európába költöztetjük.

A mi javaslatunk: erőfeszítéseket kell kifejteni azoknak az afrikai és ázsiai országoknak az irányában, amelyekből a legerőteljesebb az elvándorlás, és velük együttműködésben megoldást találni ezeknek a migrációs mozgásoknak a korlátozására, biztonsági és stabilizációs zónák kialakításával is ezekben a régiókban“ – fogalmazott egyebek mellett Csáky.

Forrás: Csáky Pál EP-képviselő irodájának sajtóközleménye