holanderFrancois Hollande francia államfő hétfőn megerősítette, hogy a francia légierő csapásokat fog mérni Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira.

„Felderítő repüléseket hajtottunk végre azért, hogy légicsapásokat tudjunk indítani, ha szükséges, és szükséges is lesz Szíriában” – mondta a köztársasági elnök egy sajtótájékoztatón.
„Készen állunk a légi csapásokra” – tette hozzá.

A francia elnök egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy Franciaország stratégiát vált az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben, és légicsapásokat készít elő Szíriában. Az elnök ezért arra utasította a hadsereget, hogy kezdjen felderítő repüléseket Szíria légterében. Az első felderítő repüléseket múlt kedden és szerdán hajtotta végre a francia légierő.

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette Párizs, mert attól tartott, hogy a légicsapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusban kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.

A francia nemzetgyűlésben kedden tartanak szavazás nélküli vitát a katonai szerepvállalásról Szíriában. Francois Hollande az Iszlám Államot a Boko Haram nigériai iszlamista szervezettel hasonlította össze.

„A Boko Haram, jól tudjuk, kötődik az Iszlám Államhoz, segítséget, támogatást kap ettől a csoporttól. A Boko Haram elleni küzdelem az Iszlám Állam elleni küzdelem is. Nem lehet többé megkülönböztetni a terrorizmust régiók szerint, ez ugyanaz a terrorizmus, amelyet a halálnak ugyanaz az ideológiája inspirál” – fogalmazott.
„Franciaország ezért már régóta – a mali beavatkozással és a Csád-tó országainak támogatásával – elkötelezett a terrorizmus és az Iszlám Állam elleni harcban” – tette hozzá.

mti