elelmiszerA kormány teljesíteti a Magyar Közösség Pártja egyik választási programpontját, miközben az intézkedés sem a kormányprogramban, sem a kormányzó párt választási programjában nem szerepelt: a hozzáadott érték alapélelmiszereket terhelő adókulcsát 10 százalékra csökkentette. Számszerűleg teljesíti a programpontunkat, ám az érintett termékcsoportok skáláját illetően nem. Ez a helyzet.

Nem sorolta az alacsonyabb adóval terhelt termékcsoportba a burgonyát, a zöldséget és a gyümölcsöt. Érvelhet azzal, hogy nagy részük behozatalból származik, mivel itthon a gyümölcs- és zöldségtermelés szinte teljesen tönkrement. De miért hiányzik az érintett termékcsoportból a liszt és a péksütemények, amikor a malomipart és a sütőipart szinte kizárólag hazai vállalatok és vállalkozók képezik, és e részágazat komoly válsággal küzd. Ráadásul a kormány nem sorolta az érintett termékcsoportba a tejtermékeket, pedig itt is hazai szereplőkről beszélhetünk és a tejtermelők hosszú távú ellehetetlenítését követően a tejipar ma a súlyos válságával küzd.

Miközben szerdai tanácskozásán a kormány megállapította: rohamosan nő a hozzáadott érték adóbevétele, igencsak szűkre szabta az alacsonyabb adóval terhelt termékcsoportok körét. Az intézkedés nyomán jövőre 77 millióval csökken az adóbevétel, ám csupán 2015-ben 370 millióval növekedett a hozzáadott érték adóbevétele. Látható, hogy sokkal szélesebbre tárhatta volna az alacsonyabb adókategóriába sorolt élelmiszeripari termékek skáláját.

A Magyar Közösség Pártja választási programjában szerepelni fog a fenti termékcsoportok alacsonyabb adósávba sorolása, sőt az alapélelmiszerek összes termékcsoportját érinteni fogja az intézkedés. Kivétel nélkül.

Farkas Iván, az MKP gazdaságpolitikai alelnöke