vianova_tettek

Bemutatta a fiatalok problémáival foglalkozó választási programját az MKP listáján induló Via Nova.

A sajtótájékoztatót Gubík László, a Via Nova szlovák állampolgárságától törvénytelenül megfosztott elnöke vezette, kiemelve, hogy a vianovás csapat több annál az öt jelöltnél, akik részt vettek a program bemutatásában, hiszen összesen huszonhárman indulnak az MKP listáján. A választási jelmondataikról elmondta, hogy A tettek útján a Via Novára évek óta jellemző tevékenységeket, valamint ezek videós megörökítését jelenti. Ezekbe egyaránt beletartoznak és a továbbiakban is bele fognak tartozni közösségépítő, vállalkozássegítő, jótékonysági, környezetszépítő vagy éppen a nyelvi egyenjogúság fontosságára rámutató megmozdulásokat. A Csatlakozz a jövőhöz! ezzel egyidőben a program címe, amely az önálló szakterületként megjelenő ifjúságpolitikát foglalja össze.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Berényi József MKP-elnök megköszönte az ifjúsági partnerszervezetnek a következetes program összeállítását, és felhívta a figyelmet, hogy sosem volt még ennyire fiatalos az MKP jelöltlistája.
A több, mint 20 oldalas program elsősorban az ifjúságot közvetlenül érintő problémákra és kihívásokra összpontosít, de ezáltal persze általánosabb javaslatokat is megfogalmaz.

„A Via Nova tisztában van a helyzettel, hiszen mi is fiatalok vagyunk, mi is a saját bőrünkön érezzük a gazdasági hiányosságokat és az élet minden területén megjelenő nemzetiségi diszkriminációt” – áll az előszóban, a program javaslatai pedig hat pillérre épülnek. „Ezek a szülőföldön boldogulás hat alapvető és nélkülözhetetlen velejáróját öleli át a családok támogatásától kezdve az óvodai és iskolai beiratkozáson, intézményeink és nyelvünk megtartásán, valamint a pályakezdők karrierépítésén át, egészen a régióink fejlődésének alapjául szolgáló létbiztonság növeléséig, valamint az ehhez szükséges testi és lelki egészség megőrzéséig.”

Forrás: vkl, felvidek.ma