surranopalyaA felvidéki Martosi Szabadegyetem csütörtöki nyitónapján a rendezvény fővédnöke, Kövér László (az Országgyűlés elnöke) a Potápi János nemzetpolitikai államtitkárral és Menyhárt József MKP-elnökkel tartott fórumán – újságírói kérdésre válaszolva  – Bugár Béláról is szólt.

Arra a felvetésre, hogy Bugár Béla, a szlovák kormányban lévő Most-Híd elnöke a kormánytagságot kihasználhatja-e arra, hogy kedvezőbb megítélése legyen a magyar kormányban, mint korábban, Kövér László ezt felelte: „Nincs surranópálya. A Magyar Közösség Pártja a Fidesznek és a Fidesz által vezetett kormánynak a partnere a felvidéki magyar közösség képviseletének és támogatásának ügyében. Bugár Béla pártja egy kormánykoalíciós szlovák párt, az a szlovák párt, mely mutat némi érdeklődést a magyarok sorsa iránt. Miután kormányon vannak, és mi jó viszonyra törekszünk Szlovákia kormányával, ezért ha igazságügyi és környezetvédelmi ügyekben együttműködés lesz a két kormány között (ezt a két tárcát kapta a kormányban a Most-Híd – szerk. megj.), akkor ennek a pártnak a delegációját nagy tisztelettel fogadják Magyarországon az illetékes kormányzati szervekben, és minden olyan kérdést, mely ide tartozik, meg fogják velük vitatni. Ahogy megvitatják például Hollandia igazságügyi miniszterével és környezetvédelmi is. Ennyit erről, szeretném, ha nem maradna senkiben kétely, hogy ezt rajtam kívül mindenki így gondolja.”

Mint ismeretes, Kövér László arról, hogy Bugár Béla évekkel ezelőtt – miután elveszítette az MKP-ban ez elnöki tisztségért tartott szavazást Csáky Pállal szemben  – kilépett az MKP-ból és létrehozta a Most-Híd vegyespártot, így nyilatkozott: „Amit Bugár Béla csinált, azzal, hogy megszakította személyes ambíciói kielégíthetetlensége okán az MKP-t, és annak szavazóbázisát, az szerintem nemzetárulás” (erről itt olvashatnak).

(on)