brexit_9“Úgy tűnik, az Európai Unió számára ez idő szerint a legnagyobb ellenség az európai nép” – összegezte az Európai Parlament 2016. júliusi strasbourgi plenáris ülésének tapasztalatait Gaudi-Nagy Tamás Európa jogi szakjogász, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, aki Morvai Krisztinával, a Jobbik európai parlamenti képviselőjével beszélgetett. Terítékre került a Brexit, Szlovákia soros elnöksége, és az ennek apropóján elhangzott Fico-beszéd. Timmermans EU-biztos szerint kiváló a felvidéki magyarok helyzete, szerinte ebben a tekintetben Szlovákia sokat lépett előre.

Gaudi-Nagy Tamás úgy látja, hogy a brit népszavazás után az EU-s képviselőknek, és az Európai Bizottság tagjainak illene valamilyen minimális önvizsgálatot tartani, miközben ezen utóbbi testületet a süllyedő Titanic zenekarához hasonlította.
Robert Fico szlovák kormányfő beszédét – mely a szlovák soros elnökség kapcsán hangzott el az ülésen – elemezve kiemelte: Fico Strasbourgban teljes egészében a „junckerista” vonalat vállalta fel, az elhangzott harmincöt oldalas programban „szinte ugyanazt mantrázzák, mint az Európai Bizottság”.

– A szlovák politika ugyanolyan kétarcú, ugyanolyan trükkösen játszik két hangon, mint a román, vagy a szerb politika. A nyugat felé a felvilágosult, EU-párti fősodratú kulturállam képét mutatja, miközben gőzerővel folyik a magyar közösség elnyomása – emelte ki a szakjogász.

Gaudi-Nagy Tamás érdekességként megjegyezte, hogy a magyar tolmács Fico beszéde alatt Pozsonyt rendszeresen és több alkalommal is Bratislavának fordította. A szlovák kormányfő expozéjában sem feledkezett meg burkoltan elítélni a felvidéki magyarság önrendelkezési törekvéseit, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában újra felütötte a fejét a populizmus és a szeparatizmus.

A vitához hozzászólt Frans Timmermans EU-biztos is, aki szerint Szlovákia példát mutatott abban, miként kell a nemzetiségi konfliktusokat megoldani. Véleménye szerint példaértékű a szlovákiai magyar kisebbség helyzete. – Nézzék meg most az országot, a kormány összetételét, azok, akik korábban nem is beszéltek egymással, most együtt dolgoznak – hangzott el Timmermans felszólalásában. Véleménye szerint az EU le tudja küzdeni az ilyen régi keletű konfliktusokat.

Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő a sajtóhoz eljuttatott közleményében azt kéri, hogy aki nem így tapasztalja – ahogyan Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a felvidéki magyarok helyzete kapcsán fogalmazott – az írja meg egy udvarias levélben, minél több konkrét tény és bizonyíték megjelölésével a helyzetet: frans-timmermans-contact@ec.europa.eu címre, és kérik, hogy a levél másolatát a krisztina.morvai@europarl.europa.eu címre is küldjék el.

Forrás: Felvidék.ma, lb