Napok óta foglalkoztatja a politika iránt érdeklődő magyar közvéleményt, hogy a magyar kormány vajon jelöli-e a volt SZDSZ-es, jelenleg a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióban (DK) politizáló Eörsi Mátyást a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkári posztjára. A politikusnak a magyarságra tett sértő kijelentéseiből a Magyar Nemzet készített összeállítást.

szdsz

Az egységes magyar nemzet nagyon szép kifejezés, de igazából hamis, nem hiszem, hogy igaz – hangzott el Eörsi Mátyás egyik 2003-as parlamenti felszólalásában, majd 2004-ben így nyilatkozott: „Miért is adna Románia magyar állampolgároknak területi autonómiát? Adnánk mi területi autonómiát az itt élő kínai textilkereskedőknek?” 2011-ben kiállt Bauer Tamás mellett, aki igazságosnak nevezte Trianont. Akkor így fogalmazott: „Minden egyes mondatával (majdnem) egyet lehet érteni, de ettől a magyarok túlnyomó többsége gyásznak tartja Trianont.” Az egyik internetes hírportálnak 2009-ben elárulta, hogy a családja körében csak zabbintásnak nevezik a karácsonyi ünnepi vacsorát.

A magyarságra rendszeresen sértő kijelentéseket tevő, és édesapja ügynökmúltját is megvalló Eörsi Mátyással kapcsolatban sokak számára emlékezetes momentum, amikor 2005 márciusában – alig néhány hónappal a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után – a liberális politikus Kolozsvárra utazott egy előadás megtartására, de azt el kellett halasztani, mivel Pap Géza, az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület püspöke visszavonta az előadás eredeti helyszínére, a kolozsvári református kollégiumra kiadott engedélyt. Az egyházi vezető a liberális politikus pártjára utalva akkor így nyilatkozott: „Ez az ideológia távol áll a keresztényi erkölcsiségtől, így összeegyeztethetetlen egyházunk szellemiségével.”

A felvidéki magyar közvélemény számára a 2009-es, a dunaszerdahelyi szurkolókat ért durva rendőri bántalmazás után tett kijelentései miatt lehet Eörsi a leginkább ismerős: „A dunaszerdahelyi stadionban nem csak a rendőrattakot volt rettenetes látni. Rettenetes volt látni azt a rengeteg provokatív, ostoba és a történelem szemétdombjára való szurkolói plakátot is, amelyek hol gyalázták a szlovákságot, hol pedig kétségbe vonták állami létüket” – mondta akkor az SZDSZ külpolitikusa. „Szégyelljük magunkat azért, hogy a magyar szurkolók megsértették a vendéglátókat.”

Mint ismeretes: Eörsi Mátyás maga számolt be arról, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszternél járt, aki a jelölése kapcsán támogatásáról biztosította a liberális politikust. A gesztus erősen megosztotta a magyarországi közvéleményt, ellenzéki és kormánypárti oldalról is sokan hevesen bírálták. Schiffer András, az LMP leköszönt társelnöke a közösségi oldalán így fogalmazott: „Eörsi Mátyásnak a kilencvenes években is üzlettársa volt bizonyos Bauer Miklós. Márpedig Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost. Pont. Bauer Miklós ugyanis – többek között – a börtönben meggyilkolt Ries István korábbi szociáldemokrata igazságügyi miniszter vizsgálótisztje volt.”

Nemtetszésének adott hangot Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke is, aki a Heti Válasznak adott interjúban fejezte ki tiltakozását. A politikus úgy látja „ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az» eszdéeszizmus« él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek. Ennek okán, ezúton szeretném bejelenteni ezzel kapcsolatos egyet nem értésemet, sőt tiltakozásomat.”

Forrás: Ladó Balázs, Felvidék.ma