Noha több mint 3,2 millióan mondtak nemet a mai népszavazáson a Brüsszel által szorgalmazott menekültkvótákra (98,32%), jogilag nem érvényes a referendum, mert nem vett rajta részt a választópolgárok több mint fele.

kvota102

(Egy megjegyzés zárójelben: Skizofrén a népszavazást szabályozó törvény?! Képzeljük el, ha elmegy még 2 millió ember és mind igennel szavaz,, akkor győz a „NEM”…)

Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást javasol majd.

Orbán Viktor (miniszterelnök, Fidesz): Felülmúltuk az EU-csatlakozási népszavazás eredményét (MTI) – Nagyszerűnek nevezte a vasárnapi kvótanépszavazás eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, mert – mint mondta – „felülmúltuk a csatlakozásról szóló népszavazás eredményét”. A kormányfő vasárnap, a kvótanépszavazás után a Fidesz-KDNP eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében közölte: az EU-csatlakozásról szóló népszavazáskor 3 millió 56 ezer ember szavazott a belépés mellett, most pedig 3 millió 204 ezernél állnak a nem szavazatok, és nem ismertek még a határon túli magyarok szavazatainak nagy része. Mintegy 15 százalékkal vettek részt most, mint a legutóbbi európai parlamenti választáson – tette hozzá Orbán Viktor, úgy értékelte: „a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is”. Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek a vasárnapi kvótanépszavazás után, mert „az emberek akaratát rögzíteni kell az alaptörvényben”.

Nézzük a többi pártvezető véleményét:

Semjén Zsolt (KDNP): a kormány megkapta a felhatalmazást, hogy megvédje az országot a kötelező kvótától (MTI) – A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a kormánypártok eredményváróján úgy értékelt, hogy magas volt a részvétel magyarországi mércével, de különösen európai összehasonlításban, és elsöprő volt a támogatása a nemeknek, azaz a kormány álláspontjának. Hozzátette: miközben a politikai felhatalmazással élni fognak, humanitárius és keresztény alapon „a migránsok irányába karitász, a migrációval szemben pedig önvédelem lesz”.

Vona Gábor a Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum. Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott. Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent. Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben. (mti)

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni. Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik. Az ellenzéki pártelnök szerint hétfőn újrakezdődik a normális élet; és a következő időszakban a 2018-as választásra kívánnak felkészülni. Azt javasolta, az emberek mondjanak nemet arra, hogy 2018-ban a Fidesz folytathassa. Kezdeményezte azt is, hogy jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal.

DK: Gyurcsány régi formájában: „Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon” – mondta Gyurcsány Ferenc, a demokratikus Koalíció vezetője a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

LMP: Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon. „A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is” – értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott.

(mti) + megjegyzés: on – tények.sk