A kvótareferendumról is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt az azonnali kérdések során hétfőn, a parlamentben.

ov_kvota
(MTI-fotó)

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor napirend előtt.  „A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította. Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet. Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök. (…)

Vona Gábor (Jobbik) felszólalása elején azt mondta, hogy a napirend előtti vitájuk során az érvei kihozták a sodrából a miniszterelnököt. Szavai szerint komolyan aggódott a miniszterelnökért és azt kérte tőle, hogy őrizze meg a hidegvérét, mert „ez árt az ön egészségének”.

A politikus azzal folytatta, hogy „a sikertelen és kudarcos népszavazást” a miniszterelnök sem belföldön, sem külföldön nem fogja tudni kimagyarázni. Az ország 15 milliárd forintot „szórt el”, úgy hogy a kvóták elleni harcban még hátrébb került, mint ahol eddig volt – jelentette ki. Hangsúlyozta, egy évvel ezelőtt kérte, tartsanak népszavazást, fél éve pedig azt javasolta, hogy módosítsák az alaptörvényt, de egyik esetben sem hallgattak rá.
A frakcióvezető-helyettes ezután arra szólította fel a kormányfőt, hogy mondjon le, mert alkalmatlanná vált arra a feladatra, hogy az országot érdemi és sikeres módon megvédje Brüsszellel szemben.

Orbán Viktor azt felelte, hogy soha nem volt híve a pszichoanalízisnek, de ha a képviselő szükségét látja, hogy az ország nyilvánossága előtt „amatőr pszichoanalistaként” elemezze a képviselők, köztük az ő lelkiállapotát, akkor „múlassa ezzel az időt”. A lemondásra vonatkozó javaslatát pedig megfontolja – tette hozzá.

Viszonválaszában Vona Gábor azt felelte, a miniszterelnök továbbra sem néz szembe azzal a ténnyel, hogy kárt okozott az országnak. A napirend előtti felszólalásokra visszautalva pedig azt kérte, hogy a Liberális Internacionálé egykori alelnöke és a lisszaboni szerződés aláírója ne oktassa ki a Jobbikot nemzetvédelemből. Végül közölte, ha a kormányfőben nincs elég bátorság a lemondáshoz, akkor legalább kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen.

Orbán Viktor azt válaszolta: volt egy perce, hogy a javaslat komolyságához méltó módon megfogadja az ajánlatot, de azt nem fogadja el. (MTI)