Az, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök fogadta a dalai lámát, minden bizonnyal negatív hatással lesz a Szlovákia és Kína közötti kapcsolatokra, vélekedik Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter. A külügyért felelős miniszter szerint olyan dolog ez, melyet a kínai fél nem hagy majd szó nélkül. Pekingben már kétszer behívatták a szlovák ideiglenes ügyvivőt, Lajčák pedig ma találkozik a minisztériumban az itteni kínai nagykövettel.

kiska_lama
Andrej Kiska és a Dalai Láma (Fotó: Kiska facebook oldala)

Lajčák szerint a kínai fél reakciója többféle lehet. „A kapcsolatok, az együttműködés korlátozása, a projektek leállítása mind szóba jöhet. Aktív politikai párbeszédet folytatunk és gazdasági együttműködést, azaz a logika szerint valamilyen módon itt csapódik majd le a dolog” – vélekedik a külügyminiszter, aki szerint Szlovákiának nemcsak azért árthat Kiska gesztusa, mert Kína a világ legnagyobb gazdasági hatalma, hanem azért is, mert nagyhatalom, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, „mely pillanatnyilag haragszik Szlovákiára, ami árt a kapcsolatainknak, s ezt én nagyon sajnálatosnak tartom” – fogalmazott Lajčák.

Mindez a külügyminiszter szemszögéből érthető is. Lajčák, bár alulmaradt az ENSZ-főtitkári tisztségért vívott küzdelemben, még nem mondott le diplomáciai karrierje egyengetéséről. Nemrégiben nyilatkozta ugyanis, hogy Szlovákia más ENSZ-tisztségekre is igényt formál, amelyek nagy valószínűség szerint biztosabbnak látszanak, például a 72. ENSZ-közgyűlés elnöki posztjára 2017-2018-ban. Lajčák még a dalai láma látogatása előtt úgy nyilatkozott, hogy mindez gyakorlatilag már lejátszott menet, mivel ebben a tisztségben a regionális elvet és a földrajzi rotáció elvét nagyon szigorúan betartják. A tisztséget 2017 szeptemberében kell elfoglalni, és Szlovákia eddig az egyedüli jelentkező. Azt, hogy ki lehetne a tisztség várományosa, Lajčák még nem árulta el, nem kell azonban nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláljuk, ki is lehetne az… De további tisztségeket illetően is versenyben van még Szlovákia, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsácsának tagsága tekintetében 2018-2020-ban és a Biztonsági Tanács ideiglenes tagságát illetően 2018 és 2029 között. Bár ez még odébb van, de ide is előbb történnek a választások, csöppet sem meglepő hát, hogy Lajčák aggódik az állandó tagsággal bíró Kína haragja miatt.

Ezért az óvatos külügyminiszter még a találkozó előtt egyeztetett Kiskával, azt azonban nem hajlandó elárulni, mit mondott neki. „A köztársasági elnök elmagyarázta, mi motiválja őt a találkozóra, én pedig kifejtettem neki ennek veszélyeit” – mondta tömören. S bár Kiska magánebéden, a köztársasági elnöki palotán kívül találkozott a dalai lámával, Lajčák szerint a kínai fél nem tesz különbséget a magánjellegű és a hivatalos találkozó között. A kínai külügyminisztérium közleménye szerint a dalai láma fogadása ellentétes az „egy Kína” politikájával, amelyet Szlovákia támogatásáról biztosított. Andrej Kiska reakciójában hangsúlyozta, találkozójuk semmilyen módon sem vonja kétségbe Szlovákia egyértelmű álláspontját a kérdéssel kapcsolatban.

2000-ben a dalai láma első szlovákiai látogatása során is csak Csáky Pál, akkori kisebbségi és emberi jogi miniszterelnök-helyettes fogadta Őszentségét. A Dzurinda-kormány többi tagja akkor is tartózkodott a vele való találkozótól. Csáky a dalai láma második szlovákiai látogatása során, 2009-ben úgy nyilatkozott, a dalai láma egyetemes emberi értékeket képvisel, ezért a kormányszintű fogadása  nem jelenti a Kínával való kapcsolatok romlását.

Forrás: (DÉ, Felvidék.ma/TASR)