Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi megemlékezésén Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa és Menyhárt József MKP-elnök mondtak ünnepi beszédet.

Menyhárt József, az MKP elnöke beszédében kiemelte: ,56 egyik üzenete a felvidéki magyarságnak az, hogy – amiként a pesti srácok is magukban érezték a hitet és a bátorságot – úgy a felvidéki magyarság is érezze ezeket magában, és ne elégedjen meg azzal ami jut, hanem bátran kérje azt, ami jár. “Másrészt 1956 azt is megmutatta, hogy nincs olyan helyzet, amiből ne lenne kiút, nincs olyan helyzet, amelyben ne lenne remény” – tette hozzá a felvidéki magyar párt elnöke.

Grezsa István felidézte az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 évvel ezelőtti eseményeit. Leszögezte: 1956 dicsőséget szerzett a magyarságnak. Ezek a fiatalok hősök voltak, akik egy legyőzhetetlennek vélt világhatalommal szembe mertek szállni, hogy megmutassák szabadon, diktatúráktól mentesen, emberi körülmények között szeretnénk élni. Ők ma is irányt mutatnak nekünk, s hagyatékuk iránt felelősséggel tartozunk – hangsúlyozta.
Hozzátette: ma nem fegyverrel küzdő, hanem magyar nemzeti önazonosságára büszke, azt ápoló és azért áldozatot hozni kész magyarokra van szüksége a nemzetnek.

A Csallóköz központjában tartott ünnepség a diktatúrák áldozatainak állított emlékmű megkoszorúzásával kezdődött, majd a művelődési központban folytatódott egy a Kormorán együttes fellépésével összekötött ünnepi esttel. A teltházas rendezvényen a felvidéki magyarság politikai és civil érdekképviselete, valamint ismert közéleti személyiségek mellett több százan vettek részt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a hét végén sok más magyarlakta felvidéki településen is tartottak megemlékezéseket, Magyarország pozsonyi nagykövetsége pdig rendezvények egész sorát szervezte. Közülük a legjelentősebbek közé tartozik az 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás, amelyet Pozsonyban a múlt héten nyitott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Marek Madaric szlovák kulturális miniszterrel közösen, illetve a Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenye, amelyre október 25-én a Szlovák Rádió koncerttermében kerül majd sor.

(az MTI tudósítása alapján)