Azzal nagyjából minden kormánypárti politikus egyetért, hogy Ladislav Bašternák vállalkozó adócsalási botránya, amelybe Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter is belekeveredett, árt a kormánynak és a társadalomnak is. Azt a véleményt viszont már nem osztják a koalíciós politikusok, hogy a gyanú miatt a miniszternek le kellene mondania. Ezt gondolja a Most-Híd elnöke, Bugár Béla parlamenti alelnök is, aki az ügy kirobbanásakor szinte elsőként állt ki teljes mellszélességgel Robert Kaliňák mellett.

Bugár Béla (Fotó: O.N.)

Bugár szerint a gyanú nem elég a lemondáshoz. „Mert mi van, ha Kaliňák esetében csupán az eltávolításáról van szó” – teszi fel a költői kérdést Bugár, a TASR hírügynökséggel folytatott beszélgetés során. És persze gyorsan azt is hozzáfűzi, nem az ő dolga, hogy mindenféle régi botrányokkal foglalkozzon.

Az ő dolga más. „Teljesíteni a kormányprogramot. Ezért léptünk be a kormányba. Én politikus vagyok, az én feladatom, hogy beváltsam az ígéreteimet, melyeket az embereknek tettem. És hogy arra törekedjek, nagyobb legyen a bíróságokba és a rendőrségbe vetett bizalom. Ezen dolgozunk. De ha valami a mi kormányzásunk idején robbanna ki, akkor nagyon keményen fel kell lépnünk.” (Igazán szép eszmefuttatás, ezek szerint söpörjünk csak minden régi ügyet Malina Hedvigestül, meg kettős állampolgárságostul a szőnyeg alá, hiszen azok sem most történtek.)

Annyit azért elismer Bugár is, hogy „a Bašternák-ügy tényleg nagy probléma”. De az ellenzéktől eltérően a Most-Híd képviselői Bugár szerint nem nyomozók, ügyészek és bírák egy személyben (milyen nagyot változott a retorika, amióta Bugár már nem ellenzéki!). „És velük ellentétben mi arra törekszünk, hogy ne lehessen azt mondani, hogy a rendőrség igyekszik eltussolni az ügyet” – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

A Most-Híd szerinte különböző javaslatokkal igyekszik elérni ezt. Például azt javasolják, hogy a rendőr-felügyelőség a főügyészségen legyen, a bűncselekmények során figyelemmel kell kísérniük, mit csinál a rendőrség, s jogkört szeretnének arra is, hogy a védelmi és biztonsági bizottság beavatkozhasson, ha a nyomozást leállítják.

Azzal Bugár is egyetért, hogy a politikusok veszekedései és a botrányok ártanak a társadalomnak és a szélsőségeseket erősítik. Bugár szerint, ha a polgárok csak a veszekedést látják, és minden csak a korrupcióról szól, akkor természetes, hogy nem hisznek a politikusoknak. És akkor elegendő, állítja, ha előáll valaki egy nagyon egyszerű megoldással, hogy minden politikust zárjanak rács mögé.

Az ügy, ami tüntetéssorozatot indított el

Ladislav Bašternák ingatlanvállalkozó mintegy kétmillió eurót kapott az államtól áfa-visszaigénylés címén. Robert Kaliňák számlájára még 2014-ben mintegy 260 ezer euró érkezett érdekes módon attól a cégtől, amelynek ügyvivője 2013-ig Bašternák volt. Ugyanettől a cégtől az akkori pénzügyminiszter, Ján Počiatek számlájára is érkezett pénz.

Az áfa-visszaigénylés ügyében indított vizsgálat a pénzügyőrség beadványa ellenére sem haladt előre, az ellenzék szerint Kaliňák utasítására. Az ellenzék és a média ezért a belügyminisztert is összefüggésbe hozta az üggyel, és Kaliňák lemondását követelte. Az ügy pikantériája, hogy Robert Fico kormányfő – jelenleg is – a Bašternák egy másik cége által épített Bonaparte nevű lakótömbben bérel lakást.

A miniszter lemondása érdekében aktivisták – az ellenzék támogatásával – országszerte tüntetéssorozatot is indítottak. Ez év szeptemberéig összesen tizenkét, a miniszter lemondását követelő tüntetés zajlott. A részvétel persze különböző volt, kétezertől háromszáz személyig terjedt. A legutolsó tüntetésen, ez év szeptemberében Richard Sulík és Igor Matovič ellenzéki politikusok is részt vettek.

„Megmutattuk, még ha a koalíció ilyen durván figyelmen kívül hagyja is a szabályokat, hogy a Bašternák–Kaliňák ügy biztosan nem csöndesedik el. Persze néhány róka már kezdett elfordulni. Például hallani lehetett, hogy Bugár Béla szerint mégsem olyan jó, hogy Kaliňák a miniszter” – fogalmazott akkoriban Sulík, éppen Bugár Bélára célozva.

Robert Fico kormányfő azonban mindvégig határozottan kitartott Robert Kaliňák belügyminiszter mellett.

Forrás: (Felvidék.ma/TASR)