Az utóbbi időben úgy tűnik, Andrej Danko, az SNS elnöke és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke több mint sima koalíciós partnerek. Egymásra találtak – mondhatnánk nemes egyszerűséggel, annak ellenére, hogy a politikai előéletük homlokegyenest mást mutatott.

Danko és Bugár (Fotó: TASR / felvidek.ma)

„Színház az egész világ” – olvastam a közösségi háló egyik bejegyzésében az alatt a videómontázs alatt, amelyet Andrej Danko korábbi, Bugár Bélára is vonatkozó nyilatkozataiból vágott össze annak szerzője. Hát hogy is fogalmazzak? Finoman szólva Danko nem volt mindig ilyen előzékeny és megértő Bugárral szemben.

Akkor például, amikor a turócszentmártoni polgármester, Andrej Hrnčiar a 2012-es parlamenti választások előtt bejelentette, hogy a Most-Híd listáján indul a választásokon, a Szlovák Nemzeti Párt akkor még alelnöke, Andrej Danko, finoman szólva, nem volt túlságosan lelkes.

„Az a sértés, amit Turócszentmárton polgármestere megengedett magának, hogy egy MAGYAR párt listájára lépett, és a megértésről való szövegeléssel akar kitűnni, és hazugságokkal az emberek bőre alá mászni, remélem, hogy felébreszti a turóci embereket is” – nyilatkozta akkor még a TA3 kamerái előtt Danko. Ján Slota akkori alelnöke harsányan még azt is hozzáfűzte, „az utolsó áruló, aki itt Kossuth volt és követője, a turócszentmártoni polgármester, Andrej Hrnčiar világos jelzések arra, hogy a szlovákoknak végre fel kell ébredniük”.

Egykori elnöke, Ján Slota még messzebb ment „piszkos gazembernek nevezte Hrnčiart, aki az egész nemzetet szembeköpte” ezzel a tettével. És persze Danko mélyen egyetértett vele.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón Andrej Danko hazafias átérzéssel és határozott hangon azt is kijelentette, hogy ők bizony garanciát jelentenek arra, amire egyetlen politikai párt sem garancia ebben az országban, beleértve a Smert is, mégpedig, hogy SOHASEM lesznek egy kormányban Bugárral, aki a hamis politikájával csak összezavarja az embereket. „Szegénynek vallja magát, de én mindig azt mondogatom, hogy senki sem fotózta le a nagyszarvai kastélyát…” – fűzte hozzá Danko, aki láthatóan akkor még messze nem volt ennyire Bugár-rajongó.

De hát a világ változik, és változnak benne maguk az emberek is. Na de ennyire? Tehetnénk fel jogosan a kérdést. Merthogy 2016-ban nagyot fordult a kocka. Andrej Danko és Bugár Béla közös koalíciójukban nagyon hamar közel kerültek egymáshoz.

Danko Bugárral kapcsolatos kijelentései finomultak, mi több, 180 fokos fordulatot vettek, mígnem az egyik televíziós beszélgetés során úgy nyilatkozott, Bugár Béla személyében egy karakteres politikust ismert meg, karakteresebbet, mint bármelyik ellenzéki politikus. És még inkább közelebb kerültek egymáshoz… földrajzilag is, mert amint Danko egyik nyilatkozatában elmondta, ő is Somorja felé lakik meg Bugár is.

És ez a közeledés egyre érzékelhetőbb lett, olyannyira, hogy Danko azt is kijelentette, neki sohasem volt semmi baja a magyarokkal, és Bugár Béla egyébként is a legtapasztaltabb matador itt. „Én végtelenül tisztelem őt emberként, mert tartja a jellemét” – jelentette végül ki Danko. Ami meg aztán, a fentebb elmondottak tükrében teljes logikai bukfenc. Mert ha ez igaz, akkor ugyanezt a hatalmas jellemet négy évvel ezelőtt a legszívesebben még kiátkozta volna.

A jellem, igen, az nagyon fontos dolog. Milyen véletlen, hogy egyébként ez volt Bugárék szlogenje is az előző parlamenti választásokon: „A jellem a döntő”, harsogták az óriásplakátjaik, „ránk számíthatnak”. Meg, hogy „Önök el tudnak képzelni egy Smer nélküli kormányt?” – „Mert mi igen” – jött is a válasz azonnal a kérdésre az óriásplakátokon. Ebből is látszik, ugye, hogy a jellem mennyire döntő.

De hát semmi sem tart örökké, nem kell hozzá túl nagy fantázia, hogy elképzeljük, eljöhet az idő, amikor majd megint nem lesz ilyen nagy köztük a barátság. Mondjuk, mert nem egy csordában lesznek, és az érdekeik mást kívánnak.

Emlékezzenek csak vissza, milyen nagy volt a barátság Andrej Danko és egykori pártelnöke, Ján Slota között! Hogyan ölelte át az elérzékenyült Slotát Danko, miközben szemébe nézve azt mondta, „Engedjék meg, hogy megöleljem ezt az elnököt, aki mindig az elnök marad a számomra”.

Aztán meg mi lett belőle? Danko kizáratta még a pártból is Slotát (nem mintha sajnálnánk ezért), Slota meg lefélcigányozta őt, és azt üzente neki a tévékamerákon keresztül a tőle szokásos felbőszült módon, „menetelj csak szépen el valahová Budapestre, vagy valamilyen másik magyar frászba, hogy a guta üssön meg ott, és hogy már soha többé ne mutatkozz Szlovákiában”.

Forrás: Dunajszky Éva, Felvidék.ma