Komolyan veszik a Magyar Közösség Pártját a szlovák pártok. Csütörtökön Richard Sulík, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke tárgyalt az MKP székházában Menyhárt József MKP-elnökkel, aki erről a Felvidék.ma portálnak nyilatkozott.

Menyhárt József és Richard Sulík az MKP pozsonyi székházában

Minek tulajdonítja azt, hogy a szlovák pártok vezetői sorozatos tárgyalásokat folytatnak az MKP-val?

A Magyar Közösség Pártja keményen dolgozik, nem véletlenek ezek a megkeresések. Örülünk, hogy újra felkerültünk az ún. szlovák nagypolitika térképére. Tudjuk, és mások is tudják, hogy regionálisan erős párt vagyunk. Sok párt mondaná el szívesen, hogy 41 megyei képviselője és három megyei alelnöke van. Ez a megyei választások közeledtével még inkább előtérbe kerül, ám a tárgyalások nem korlátozódnak csupán megyei szintre.

Miről tárgyalt azzal a Richard Sulíkkal, aki ma a szlovák ellenzék meghatározó politikusának számít?

Áttekintettük az együttműködési lehetőségeket. Ahogy korábban Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽANO) vezetője, úgy Richard Sulík SaS-elnök is leszögezte, szeretné, ha az MKP-val megegyezés születne nemcsak a megyei, hanem a parlamenti választásokkal kapcsolatban is. Tehát nem csak erre az esztendőre szűkítve folytatunk eszmecserét. A mi prioritásaink világosak, ezek egyébként több területen fedik egymást az SaS és az OĽANO elképzeléseivel is. Konkrét döntés nem született, az országos elnökségen belül folytatjuk ezen kérdések megtárgyalását.

A múlt héten a kormánypárti Most-Híddal tárgyaltak. Ezek a találkozók nem ütik egymást?

Nekünk az a célunk, hogy a felvidéki magyarságnak a lehető legerősebb képviselete legyen. A megyei választások előtt az MKP alulról építkező párt elve alapján tekinti át az együttműködési lehetőségeket. Egy-két hónap múlva kiderül, kivel érdemes együttműködnünk.

Nem mindenki szurkol a szlovák pártok közül az MKP-nak. A közelmúltban portálunk is felhívta a figyelmet Alojz Hlinának, a parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom elnökének a rémálmaira, a lehetséges magyar megyeelnökök veszélyére…

Én meg azt nem értem, hogy ez valakinél miért rémálom vagy veszély. A mai megyehatárokat mesterségesen, tudatosan úgy húzták meg, hogy mi magyarok, mindenhol számbeli kisebbségben legyünk. Ennek ellenére nem tűntünk el, sőt a régiókban komoly erőként mutatkozunk és bizonyítottunk. Olyan eredményeink vannak, amelyeket nemzetiségi hovatartozástól függetlenül tekintélyt adnak nekünk. Építkezni számbeli kisebbségi helyzetből is lehet, sőt kell. Nekünk, felvidéki magyaroknak nem mindegy, hogy közösségünk szempontjából a megyei önkormányzatokból mit tudunk kihozni, és ehhez felkészült, hiteles megyefőnökök re van szükség. Nekünk vannak ilyen jelöltjeink.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma