Bugár Béla (fotó: O.N.)

„Ha valaki arra spekulál, hogy akkor most előrehozott választások lesznek – hát nem lesznek” – hűtötte le az ábrándozók kedélyét Bugár Béla ma reggel a Pátriában. A közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában a tegnap kipattant kormányválság kapcsán többször is leszögezte: nem lesznek Szlovákiában előrehozott választások, legfeljebb az SNS kipottyanása után hivatalnokkormány irányítja majd az országot.

Bugár Béla elmondta, pártja tegnapi elnökségi ülésén felhatalmazást kapott arra, hogy a kormánykoalíció fenntartása érdekében tárgyalásokat folytasson partnereivel. Erre ma délelőtt 10 órától lehetősége is lesz, mivel Robert Fico kormányfő ekkorra hívta össze a rendkívüli koalíciós tanácsot. Mind a miniszterelnök, mind a Most-Híd elnöke azt várja Andrej Dankótól, hogy elfogadható magyarázatot adjon tegnapi koalíció-robbantó levelére, mert az abban foglaltak ugyancsak homályosak. Bugár azonban egyvalamiben már most biztos: nem készül otthagyni a koalíciót, kitart a Smer mellett. Mint a Pátriában fogalmazott: „nem hiszem, hogy a koalíciós partnerek közül akár a Smer, akár mi megszavazzuk az előrehozott választásokat. Márpedig enélkül nincs meg a 90 szavazat, és ekkor igenis egy hivatalnokkormány fogja működtetni a dolgokat. És akkor nagyon kíváncsi leszek, hogy a Szlovák Nemzeti Párt ezt milyen szájízzel fogja nézni.”

Arra a kérdésre, hogy lesznek-e a kormányban személyi változások, átalakítások, úgy válaszolt, nem látja elérkezettnek az időt ahhoz, hogy átrendezzék a kormánykoalíción belüli erőviszonyokat. Hiszen – mint mondta – nem történt semmi olyan, ami miatt bármelyik koalíciós párt „az erő szempontjából valamilyen elmozdulást tanúsított volna”. Ami a mai tanácskozást illeti, Bugár elmondta, arra is fel kell készülni, hogy ma nem lesz egyezség, és egy tárgyalássorozat elé kell nézniük a feleknek.

Forrás: szd, Felvidék.ma