Ma Alsóbodokokra érve véget ért az egy héten át tartó, Esterházy Jánosért felajánlott országos futás. A futók által hozott zarándokkereszt és az összegyűjtött felvidéki föld elhelyezése a mai kegyeleti megemlékezés része.

Esterházy-Malfatti Alice (Esterházy János lánya), az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás az Esterházy-emlékév jegyében mára Alsóbodokra szerveztek megemlékezést, melyen felszentelik a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnát, és teljesítik Esterházy János végakaratát. A rendezvény Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, valamint Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke védnöksége alatt valósul meg.

Az Esterházy-emlékfutás résztvevői érintették azon településeket is, melyeken gróf Esterházy János tiszteletére állítottak emlékműveket. Az MKP kiemelt figyelmet fordít az Esterházy-életmű ápolására, így történt ez az emlékfutással, és így van ez a mai kegyeleti megemlékezéssel kapcsolatban is. Közösségi oldalunkon több ízben tájékoztattunk az eseménysorozatról. A következőkben – a teljesség igénye nélkül – a szeptember 9–16. között tartott emlékfutás néhány pillanatát elevenítjük fel.

A első futónap helyszíne volt Nyitraújlak, Esterházy János szülőhelye is. Szombaton Búcs, Gúta, Komárom,  Udvard, Érsekújvár, Gúta, hétfőn Pozsony, Somorja, Dunaszerdahely, Pered, illetve az útvonalon lévő települések következtek. Kedden a keleti végeken emlékeztek, így Királyhelmec és  Kassa is. Megálltak Kisgéresben is, ahol Furik Csaba polgármester kiemelte,hogy a kitelepítettek emlékét őrző park méltó helyszíne Esterházy János emlékének. A diákok összegyűjtötték azt a kisgéresi földet, amely majd Eszterházy sírjához jut. Szerdán jött Várhosszúrét és Rimaszombat. Megálltak Bodollón is, ahol Ikrényi Anna házában is jártak, ott ahol egykor Pálóczi Elekkel (Anna néni édesapjával) folytatott eszmecserét Esterházy János.  Tornalján a Zoltán kertben fogadta az emlékfutás résztvevőit Szögedi Anna polgármester. A városban még nincs Esterházy-emlékhely, de nagyon szeretnék, hogy legyen…

Rimaszombatban nagy tömeg fogadta a futókat. A megemlékezés a 4.számú Hatvani István cserkészcsapat otthonának falán elhelyezett Esterházy emléktáblánál zajlott. A cserkészek, az önkormányzati képviselők, a helyi református gyülekezet vezetőinek jelenlétében dr. Erdélyi Géza nyugalmazott református püspök buzdította kiállásra az egybegyűlteket, és hangot adot annak a hitének, hogy már nincs messze Esterházy rehabilitálása, mivel az igazság utat tör, és már védhetetlen érvek állnak a mártír gróf oldalán. Csütörtökön Losoncon, Kalondán, Nagycsalomján, Ipolynyéken volt a folytatás, pénteken Ipolyság, Palást, Léva, szombaton pedig megérkeztek Alsóbodokra.

Menyhárt József MKP-elnök az emlékfutás résztvevőivel, Iplyságon. „Jó utat Alsóbodokra!” – mondta az MKP elnöke.

forrás: mkp.sk