A Ghymes, a  Trojka ZH és a Kapela Zbójnicka részvételével ünnepi koncertet szerveznek Pozsonyban  november 27-én a visegrádi csoport magyar elnöksége alkalmából. A részletekről Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és a koncerten fellépő művészek tartottak ma sajtótájékoztatót.

Molnár Imre, Szarka Gyula, Szarka Tamás és Zuzana Homolová a pozsonyi sajtótájékoztatón (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

A V4-ek saját érdekeiket szem előtt tartva szeretnének megbízható partnerek lenni Európában és szerte a világban.  A koncert egy kultúrdiplomáciai üzenet is a Visegrádi Együttműködés erősítésére – mondta Molnár Imre. A cseh és szlovák kultúrát a Zuzana Homolová vezette „trojka” képviseli, Lengyelországból a Kárpátok zenéjével érkeznek a „lengyel betyárok”, a Kapela Zbójnicka, a magyar hangzás pedig a Kossuth-díjas Szarka-testvérek vezette Ghymes együttes által csendül majd fel. A koncertet a magyar nagykövetség szervezi, a helyszínt a Szlovák Rádió nagy hangversenyterme biztosítja. A rendezvény mindhárom résztvevője előbb egy önálló műsort ad, majd a végén közös zenéléssel búcsúznak a közönségtől. Az este hét órától kezdődő koncertet élőben sugározza a Pátria, a Bartók és a Devín Rádió is.

Szarka Tamás (Ghymes) elmondta, hogy Zuzana Homolovával korábban sokszor zenéltek együtt. A lengyel zenekart eddig nem ismerték, most természetesen utánanéztek. „Csodálatos autentikus, kőkemény muzsikát, népzenét játszanak. Nekem ez a szívem csücske. Új barátokat is szerezhetünk, hiszen ez is célja a visegrádi gondolatnak” – mondta a Ghymes frontembere. Örömét fejezte ki, hogy már nemcsak politikailag, hanem kulturális értelemben is erősödik a visegrádi összefogás, csoportosulás.  „Felvidékiek vagyunk, és azok is szeretnénk maradni, így akarva vagy akaratlanul is találkozunk a szláv kultúrával. Inkább akarva, hiszen a zenében szlovák barátaink voltak, vannak, és lesznek is. Akárcsak a magyar, a szlovák népzene is gyönyörű”.

Molnár Imre az Úton Böjte Csabával (szerző: Simon V. László) című könyv egy-egy példányát ajándékozta a sajtótájékoztató résztvevőinek (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Szarka Gyula (Ghymes) tájékoztatott arról, hogy a pozsonyi visegrádi koncerten a Szenci Molnár Albert Alapiskola gyermekkórusa is részt vesz, ahogy a Ghymes adventi koncertjein is mindig fellép egy-egy helyi kórus, néha több kórus is. A Visegrádi Együttműködés fontosságát egymás megismerésében is látja. „Az ismeretlenség, az egymásról való nem tudás is okozója a félreértéseknek” – mondta. Visszaemlékezett azokra az időkre, amikor több mint egy hónapig voltak Japánban szlovák zenészekkel, táncosokkal, köztük Zuzana Homolovával is, és tulajdonképpen ott ismerték meg igazán egymást a magyar és a szlovák zenészek.

Zuzana Homolová is részt vett a sajtótájékoztatón, és ahogy a Ghymes zenészei, ő is örömét fejezte ki, hogy ismét közösen állhatnak színpadra. A művésznő társaival népi balladákat dolgoz fel – egyedi stílusban. A visegrádi országok együttműködésével kapcsolatban rámutatott, hogy őseink együtt éltek, s a tőlük örökölt kulturális hagyományok között találjuk a népművészeti kincseket is. „Rajtunk áll, hogy mi lesz tovább” – mondta.

Tájékoztatást kaptunk a Ghymes karácsonyi koncertturnéjáról is, melynek három állomása lesz: Pozsony, Komárom és Galánta. Ezen felül természetesen lesznek magyarországi fellépések, és Erdélyben is koncerteznek. „A szeretet vallását, a kereszténységet ilyenkor tudjuk leginkább ünnepelni” – mondta Szarka Tamás. A Ghymes ezt úgy is teszi, hogy ezen koncertek jótékonysági rendezvények is egyben, hiszen a bevételből támogatnak különböző intézményeket, szervezeteket, Galántán például a helyi magyar alapiskolát.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma