A november 4-én tartott megyei választások jelentették a tisztújítás utáni Magyar Közösség Pártja választópolgárok általi első megmérettetését. A pártelnök Menyhárt József nyékvárkonyi lakosként a Dunaszerdahelyi járásban szállt ringbe a Nagyszombat megyei képviselői mandátumért. Tekintsük át a járás településeinek választási eredményeit települési lebontásban.

A zöld szín az MKP-dominanciát jelzi, csupán négy északi falu maradt meg narancssárgának.

Ha valaki azt kérdezné, a magyarok által lakott járások közül miért éppen azt választjuk ki, amelyikben a legnagyobb volt a különbség az MKP javára a Most-Híddal szemben, elmondjuk, hogy még ezen a héten górcső alá vesszük azt az egyetlen járást is, melyben a vegyes párt több mint egy mandátummal eredményesebb volt a magyar pártnál – azaz a Tőketerebesi járást.

A Dunaszerdahelyi járásban a 2011-es népszámlálási adatok szerint 75% a magyarok aránya. A járás 67 települése közül csak hatban él több szlovák, mint magyar. A járásnak Nagyszombat megye parlamentjében nyolc képviselői helye van, ezt mind az MKP szerezte meg.

Az MKP és a Most-Híd is önállóan, teljes listával indult. A nyolc MKP-s képviselő (Menyhárt József: 10 949, Fenes Iván: 8 836, Hájos Zoltán: 8 685, Bacsó László: 8 312, Orosz Csaba: 7 402, Polák László: 6 755, Hervay Rozália: 6 616, Soóky Marián: 6 367) összesen 63 922szavazatot szerzett. A Most-Hídnál ez a szám 23 329 (9. Rigó Konrád 5 595, 12. Vangel Ferenc: 3 209, 14. Sárközy Irén: 3 001, 15. Varga Albin: 2 749, 16. Horváth Józan Gabriella: 2 518, 18. Lysina Edit: 2 198, 19. Ivan Seňan: 2 060, 20. Kovács Krisztián: 1 999).

Mi eredményezte a 8:0 arányú mandátumelosztást a Magyar Közösség Pártja javára? Az össz-szavazatok tekintetében 1 Most-Híd szavazatra 2,74 MKP-voks jutott, míg a két párt legeredményesebbjei esetében Menyhárt Józsefre 1,96-szor többen szavaztak, mint a megyefőnöki kampányt is folytató Rigó Konrádra. A legtöbb szavazatot kapott jelöltek tekintetében 67 település közül 58-ban MKP-s győzelem született, és mindössze 4-ben volt a Most-Híd jelöltje eredményesebb (4 településen a szlovák jobboldali pártok koalíciója nyert, egy faluban pedig független jelölt kapta a legtöbb voksot). A járásban 25 olyan település van, melyekben „abszolút” MKP-győzelem született, ami alatt azt értjük, hogy az MKP valamennyi képviselője megelőzte a Most-Híd összes jelöltjét.

A Dunaszerdahelyi járás települései legeredményesebb jelöltjei a megyei választásokon.

Menyhárt József MKP-elnök négy éve is mandátumot szerzett, az akkori 8 238 szavazatához most pártelnökként még további 2 711-et szerzett. Az 58 MKP-s győzelem megoszlását tekintve Menyhárt József pártelnök viszi a prímet 42 diadallal. Tehát az új elnöknek (tavaly júniusban választották meg) nemcsak az országos megmérettetése volt meggyőző (a magyar mandátumokat nézve 33:9-re verték a Most-Hidat), hanem a saját eredménye is. Az MKP többi jelöltje is helytállt, saját lakhelyükön győztek is, Fenes Iván, Orosz Csaba és Bacsó László több helyütt is (ez alól csupán Hájos Zoltán kivétel, aki Dunaszerdahely városában polgármesterként második lett Menyhárt József mögött, ám a szomszédos Csallóközkürtön győzött, Most-Hid-as kihívóját pedig simán lekörözte.)

Menyhárt József eredményei a megyei választásokon.

Miután az MKP által indított „újoncok” (Hervay Rozália, Orosz Csaba és Soóky Marián először indultak megyei választásokon) is mind biztosan verték a Most-Híd államtitkár elnökjelöltjét, a Dunaszerdahelyi járásban főleg a pártszimpátia döntött. Bugár Béla ugyan azzal (is) magyarázza a bizonyítványt, hogy fiatal jelöltlistájuk volt (egyébként az MKP-nak is), ám igazából erősebbet nem is igen állíthattak volna össze. Kivel? A négy évvel ezelőtt megyei mandátumhoz jutott Nagy József ma európai parlamenti képviselő, és miután látványosan ignorálta a megyei önkormányzat üléseit, botrányos lett volna az indulása. Érsek Árpád miniszterként van megkötve. Csicsai Gábor és Berner Lajos 2013-ban elbuktak, aligha akarták ezt megismételni. Maradt volna esetleg Bugár Béla pártelnök számára az indulás lehetősége, azé az emberé, akire az egész párt épül, és akinek a választásokon való részvétele nélkül rendre alulmaradnak, legyen szó megyéről, helyi önkormányzatról vagy az Európai Parlamentről. A szlovák parlamenti választások ugyan eddig „bejöttek” a Most-Hídnak (az MKP-nak pedig Bugárral szemben nem), ám a Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal való kormányzás már most érezteti hatását a vegyes párt háza táján (elég csak a Pozsony megyei fiaskójukat nézni, mely szerint a szlovák szavazóik elpártoltak tőlük).

2013-ban a Dunaszerdahelyi járásban 21,96% volt a részvételi arány, most 21,81%, tehát alig volt különbség, noha 2017-ben az országos részvétel csaknem 50%-kal meghaladta a négy évvel ezelőtti adatot. Nagyszombat megyében most 24,74%-os volt a részvétel, az ország nyolc megyéje közül itt volt a legalacsonyabb, ám a Dunaszerdahelyi járásban még ennyi sem. A magyar választópolgárok mozgósítása terén tehát még nagy tartalék mutatkozik, és gyakorlatilag ez az egyetlen – de nagyon fontos – terület, ahol a Magyar Közösség Pártja nem lehet elégedett a járási eredmények tekintetében, mert egy pártlistás szavazásnál (parlamenti vagy európai parlamenti) a részvételnek óriási szerepe van a végelszámolásnál!

Forrás: Oriskó Norbert/Felvidék.ma