Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aláírta a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést, melynek célja, hogy az Európában élő őshonos nemzeti kisebbségek jogaival kötelezően foglalkozzon az Európai Unió.

(fotó: Orbán Viktor fb-oldaláról)

A miniszterelnök az interneten keresztül csatlakozott az aláírókhoz, közösségi oldalán egy videót is megosztott, melyben rámutat: „Ez egy fontos dolog. Arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett. Írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, mellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait” – mondta.

A Minority Safepack kezdeményezést a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indította. A szervezetnek a Felvidékről a Magyar Közösség Pártja a tagja, az MKP vállalta a szlovákiai aláírásgyűjtés megszervezését, és legalább 50 ezer támogatói aláírást garantált. Berényi József (MKP) az aláírásgyűjtés koordinátoraként január 29-én arról tájékoztatott, hogy az ígért szlovákiai aláírásszám már megvan, a gyűjtést tovább folytatják.

Egymillió aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, erre április 3-ig van idő. Az Európai Unió országaiból interneten eddig 292 ezren csatlakoztak a támogatókhoz, ám Vince Loránt FUEN-elnök múlt heti tájékoztatása szerint a nyomtatványokon gyűjtött aláírásokkal együtt már 600 ezren támogatták az európai polgári kezdeményezést.

Mint ismeretes, az Európai Parlament elfogadta azt az őshonos kisebbségek védelméről szóló határozatot, melyet az Európai Parlament Petíciós Bizottsága terjesztett a strasbourgi plénum elé. A tervezet elkészítésének koordinátora a kisebbségi jogi ügyekben tanúsított aktív hozzáállásának köszönhetően Csáky Pál, a petíciós bizottság alelnöke volt. Most a Minority Safepack sikerével újabb „ütőkártya” kerülhetne az Európai Unióba a nemzeti kisebbségek védelme érdekében.

Menyhárt József MKP-elnök a hétfői sajtótájékoztatón is megerősítette, hogy a Magyar Közösség Pártja továbbra is nagy figyelmet fordít az aláírások gyűjtésére, és erre bíztatta a további szlovákiai szervezeteket is. Január végén somorjai sajtótájékoztatójukon a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Diákhálózat és a és a Gombaszögi Nyári Tábor szervezésében is oroszlánrészt vállaló Sine Metu Polgári Társulás képviselői is rámutattak a kezdeményezés fontosságára. Az interneten a jogaink.sk oldalon tájékozódhatunk a Minority Safepack-kezdeményezésről, ugyanitt csatlakozhatunk is aláírók közé. Éljünk a lehetőséggel.

Forrás: Oriskó Norbert, Felvidék.ma