Szlovákiában meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét. Ján Kuciak az aktuality.sk portál munkatársa volt, elsősorban adócsalások ügyével foglalkozott.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány mai sajtótájékoztatóján megerősítette az eddig ismert tényeket, és elmondta, előre kitervelt gyilkosságról lehet szó, amely – valószínűleg – összefügg a meggyilkolt fiatalember újságírói tevékenységével.

Ilyen eset eddig Szlovákiában nem történt. Érthető, hogy mély a közvélemény megdöbbenése és felháborodása. Ha Ján Kuciak halála valóban összefügg munkájával, márpedig minden jel erre utal, akkor ez a gyilkosság példa nélküli támadás a sajtószabadság és a demokrácia ellen.

A Magyar Közösség Pártja Támadás társadalmunk alapértékei ellen címen nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, és sürgeti az ügy kivizsgálását. „Nem engedhetjük, hogy visszatérjen a mečiari korszak félelemmel teli hangulata, amikor ugyan sok aggasztó dolog történt, de újságíró megölésére még akkor sem került sor. De tény, hogy a politikai ügyeket azóta se vizsgálták ki, s ennek messzemenő következményeit észleljük. Ezek az ügyek napjainkig húzódnak és burjánzanak. Ez az előre kitervelt gyilkosság nyílt üzenet mindazoknak, akik a szervezett bűnözés és a korrupció ellen harcolnak, illetve nem kérnek a maffia befolyása alatt álló Szlovákiából.
Az MKP – ahogy egész társadalmunk – éles figyelemmel kíséri majd a felelős szervek eljárását, az ügy kivizsgálását. Mindnyájunk érdeke, hogy a nyomozás teljes felderítéssel záruljon. Nemcsak a magunk szempontjából, hanem azért is, mert most a világ szeme ránk szegeződik: az egész világ tudni akarja, hogyan birkózik meg Szlovákia ezzel az üggyel.
Az áldozatok hozzátartozóinak őszinte részvétünket fejezzük ki.” – fogalmazott Menyhárt József MKP-elnök. (Forrás: mkp.sk)

Jaromír Čižnár főügyész pokoli hajszát ígért a gyilkos(ok) után. A kormány 1 millió eurót ajánlott fel a nyomravezetőnek.