A pozsonyi tüntetők (Fotó: Dunajszky Éva/Felvidék.ma)

Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés terén a becslések szerint még a múlt pénteki tüntetésnél is többen, mintegy 65 ezren gyűltek össze március 16-án. A tömeg előrehozott választásokat követelt és Ján Kuciak, illetve menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának alapos kivizsgálását. A mintegy kétórás polgári megmozdulás incidensek nélkül zajlott.

A tömeg az „Elég volt a Smerből”, „Előrehozott választásokat”, „Béla egy hazug” vagy a „Tisztességes Szlovákiát akarunk” jelszavakat skandálta, és az emberek a kulcsaikat csörgették. Többen az igazságosságra és tisztességre vagy a jelenlegi kormány lemondására felszólító transzparenst tartottak a kezükben.

A szervezők szerint Szlovákia-szerte több tíz városban, de külföldön is zajlottak tüntetések. Mindenhol arra hívták fel a figyelmet, hogy a polgárok olyan országban akarnak élni, ahol a korrupció nem általános, s ahol kormánykörökben nem létezik összefonódás a szervezett bűnözéssel. „Ami csütörtökön (március 15-én) történt, azt csak a bábfigurák kicserélésének tartom. Robert Fico maga megmondta, hogy sehova sem megy. A mai nagygyűlés követelménye ezért egy új megbízható kormány létrehozása, amelynek az előrehozott választásokból kell kikerülnie” – jelentette ki Peter Nagy, a nagygyűlés egyik szervezője.

Karolina Farská, a tüntetés másik szervezője szerint „Fico, Bugár és Danko mindenáron igyekeznek megtartani a hatalmat, és szőnyeg alá seperni minden korrupciós ügyet” – jelentette ki Farská. Ezért felszólítottak négy „tisztességes és igazságos” képviselőt a kormánykoalícióból, hogy ne szavazzák meg Peter Pellegrini kormányát. „Ez a kormány nem jelent változást. A hátterében még mindig ott áll Robert Fico” – mondták hozzáfűzve, tudatni kell a koalíció képviselőivel, hogy nem akarnak olyan kormányt, amelyik csak kabátot cserélt.

A kormány leváltását követelték (Fotó: Dunajszky Éva/Felvidék.ma)

A forradalmat a gyerekeinknek kell befejezniük

A színpadon ismert szlovák színészek és zenészek váltották egymást, akik ösztönözni jöttek a tömeget. Juraj Kemka színművész például azt mondta, hogy a társadalomnak nem „kozmetikai simításokra” van szüksége, hanem tisztességes országot akar.  František Mikloško volt parlamenti képviselő pedig kijelentette, hogy a forradalmat, amit a szülők kezdtek el, most a gyerekeiknek kell befejezni. „2018 márciusára mindig emlékezni fogunk, elrettentő lesz azok számára, akik vissza akarnak élni a hatalommal” – mondta. Lukáš Latinák színész szerint mindmáig nem oldották meg az újságíró gyilkosságának ügyét, de azokat az ügyeket sem, amelyekre figyelmeztetett. „Ők csak az időt húzzák, mert két évre van szükségük ahhoz, hogy maguk után eltakarítsanak. Szomorúsággal tölt el ez, de amit ma látunk a téren, reményt ad” – fűzte hozzá.

A pozsonyi színpadon a Bársonyos Forradalom vezetői Filip Vagač és Ingrid Antalová is felszólaltak, akik szerint az emberek az utcákon nem élnek vissza a két fiatal halálával. „Mi értük állunk itt, és addig fogunk itt állni, amíg az ügy meg nem oldódik” – mondták. „Félnek a választásoktól – mondta Vagač – mert az megmutatná, hogy az ország ilyen irányítása iránt nincs érdeklődés. Mit akarnak még, általános sztrájkot? Nyilvánosságot a korrupció ellen?”

A nagygyűlés hivatalos befejezése után néhány tíz ember átvonult a kormányhivatal elé, ahol jelszavakat skandáltak, transzparenseket feszítettek ki a Kormányhivatal kerítésére és gyertyákat gyújtottak. A rendőrség szerint valaki teherautóval elállta a Kormányhivatal főbejáratát, ahol trágyát szeretett volna leszórni, ám a rendőrök megakadályozták, és bevitték a legközelebbi rendőrőrsre.

Pozsonyon kívül más városokban is tüntetések zajlottak, Kassán a becslések szerint mintegy 10-12 ezer ember gyűlt össze, Eperjesen hatezer, Turócszentmártonban 4500, Nyitrán 3-4 ezer, Besztercebányán több mint háromezer, Poprádon körülbelül ezer ember, Alsókubinban és Rozsnyón mintegy ötszázan, Nagyszombatban kétezer ember, Szkalicán 800-900, Privigyén 1500 és Pöstyénben hozzávetőleg 400 ember.

Kassán Martina Kušnírová édesanyja is a színpadra állt, aki azt követelte, hogy Tibor Gašpar rendőrfőnök távozzon a posztjáról. „Nem bízok a rendőrségünkben. Janko és Martina sem bízott bennük” – mondta.   (DÉ)

A komáromi Klapka téren is gyűltek az emberek (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Folytatódnak a megmozdulások a Tisztességes Szlovákiáért Komáromban is

Esőben közel 150-200 ember gyűlt össze péntek délután a Klapka téren Komáromban. Az országos megmozduláshoz csatlakozva a komáromi rendezvényt, az egy héttel korábbihoz hasonlóan, Zuzana Tokárová szervezte, társmoderátora Miklós László volt.

A Tisztességes Szlovákiáért tiltakozó megmozdulást Komáromban a kétnyelvűség, a tolerancia és az empátia jellemezte. Valamint az arrogancia. Nem lehet ugyanis másként értelmezni, hogy a téren – mintegy a tiltakozók kigúnyolására – megjelent a város Smer-es parlamenti képviselője, Vladimír Matejička. Jókedélyűen, győzelmi szivart füstölve nézett végig önelégülten a népen: egyszerű embereken, időseken, fiatalokon, gyerekeken.

Ezek az emberek azért vonultak az utcára, még esőben is, mert egy jobb, tisztességesebb országot szeretnének maguknak és gyermekeiknek. Akik a névleges miniszterelnök-cserében ezt nem látják biztosítottnak, a kormányzó hármas koalíciótól nem számítanak a politikai felelősségvállalásra, az elszámoltatásra, mert velejéig romlottnak, korruptnak tartják politikusaikat és nem bíznak bennük. És abban sem, hogy ebben a jelenlegi kormányban van akarat, hogy megtalálják és elítéljék Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová gyilkosait. Olyan emberek vonultak ki a térre, akiknek mára már éppen elegük lett a Matejičkához hasonló politikusokból.

Ezért léptek fel péntek délután szlovák és magyar nemzetiségű tanárok, írók, művészek Komáromban. Elmondták, miért tartják fontosnak, hogy hétről hétre összegyűljenek az ország különböző városaiban a polgárok. Egészen addig, amíg valódi változás nem történik, és el nem érik céljukat: az élhetőbb, tisztességes országot.

Zuzana Tokárová felidézte az elmúlt hét eseményeit, és az emberek arculcsapásaként értelmezte a Bugár Béla vezette Most-Híd színjátékát. A belügyminiszter és a miniszterelnök lemondását kozmetikai korrektúrának értékelve úgy fogalmazott, semmi sem változott, csak egy báb került Robert Fico helyére.

Elsőként külföldön élő, tanuló, dolgozó szlovákok leveleiből olvastak fel részleteket, akik arra biztatták otthon maradt honfitársaikat, hogy tartsanak ki céljaik mellett, építsenek olyan országot, amelyben elvárható minden közszereplőtől, politikustól, hogy tetteiért felelősséget vállal.

Daniela Kapitáňová írónő annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi belpolitikai helyzetben nem az előrehozott választások jelentenék a megoldást. Szerinte elsősorban megbízható, hiteles belügyminiszterre és főügyészre van szüksége az országnak, akik minden „disznóságra“ fényt derítenek.

Bandor Éva, a Jókai Színház művésze Márai Sándor Füveskönyvéből olvasott fel arról, hogy semmitől sem kell félni. „Ha jó ügyet védsz, mitől is félhetsz?“ – idézett a kassai születésű írótól. Majd Mária Kubicová, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező pedagógus szólt a jelenlévőkhöz. Elsősorban anyaként arra kért mindenkit, ne hagyják magukra gyermekeiket, a fiatalabb generációkat, akik tiszta lélekkel, határozottan lépnek fel az arrogáns hatalommal szemben, a korrupció ellen.

Laboda Róbert a szabadságról szólt (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

A költő Laboda Róbert felszólalásában arról beszélt, a szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. „Nem félni jöttünk a világra, de élni!” – fogalmazott. Az elmúlt két hét eseményeinek tanulságaként kiemelte: a szavak elfogynak, üressé válnak, ha nem segítik őket a tettek. A Klapka térről pedig a következőket üzente a politikai vezetőknek: „Ti nem tudjátok felfogni, hogy mit cselekszetek, mi pedig nem tudjuk nektek elfelejteni! Nem tudjuk és nem akarjuk elfelejteni azt a tényt, hogy ebben az országban azért ölnek meg akárkit is, mert jó volt abban, amit csinált”.

A péntek délutáni komáromi megmozduláson felolvasták Robert Bezák levelét, amelyben többek között arról is szólt, hogy a mostani egy isteni pillanat. „Fogékonyakká váltunk az igazságra, a jobbra, az igazságosságra és az emberi méltóságra“.

A szervezők zárszavukban megköszönték a jelenlévőknek, hogy részt vettek az eseményen, majd meghirdették, hogy folytatni fogják a polgári megmozdulásokat Komáromban is, amely most is, kulcsok csörgetésével ért véget. (Szalai Erika)

(TASR, Denník N/Felvidék.ma)