Őry Péter

A közmédiáról szóló törvény szerint az országon belül a nemzetiségi és etnikai összetételnek megfelelően kell sugárzási időt biztosítani a kisebbségeknek. Ez eddig sem volt betartva, a törvénytelen helyzet 2017-ben még inkább növekedett – mutatott rá a szlovákiai műsorszórás aktuális helyzetére mai, Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján Őry Péter, a Magyar Közösség pártja Országos Tanácsának elnöke.

A napokban tették közzé a 2017-es műsorszórás állapotáról szóló jelentést. Eszerint a szlovák közszolgálati televízióban 4 órával csökkent a kisebbségek nyelvén szóló sugárzás, a rádióban pedig ugyanakkora időtartamú volt, mint 16-ban. A  szlovák közszolgálati televízióban 2017-ben 227 órát sugároztak az országokban élő kisebbségek nyelvén, ebből 104 órát magyarul. A hatályos törvény szerint a kisebbségeknek Szlovákiában 1947 óra anyanyelvű TV-sugárzás járna. Miután a televízió teljes éves műsorszórása 16 ezer óra volt, körülbelül 1300 órányival kevesebb idő jutott a magyar nyelvű műsorokra, mint ahogy azt a közmédiáról szóló törvény előírja.

Őry Péter évek óta foglalkozik ezzel a témával. Most beadvánnyal fordult a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsához. Az MKP OT elnöke úgy gondolja, a tömegesen érkező tiltakozások hatékonyabbak lehetnek, ezért megosztotta a nyilvánossággal az általa írt beadványt, amely  honlapunkról is letölthető (pdf-formátumban itt), szerkeszthető word-változatban pedig itt érhető el. (on)

forrás: mkp.sk