A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége köztársaságielnök-jelöltként – ábécérendben – Csáky Pál, Menyhárt József, Miklós László és Őry Péter nevét terjeszti a június 23-án tartandó Országos Tanács elé, bízva abban, hogy felelős, az ország és a magyar közösség javát egyaránt szolgáló döntés születik.

Az MKP mai közleménye a 2019-es köztársasági elnökválasztással kapcsolatban hangsúlyozza, hogy „Az állam szerves részét képező nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szempontjából is fontos, ki fog az ország élén állni, ezért a Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége kellő felelősséggel állt hozzá ehhez a választáshoz”.

Az MKP jelöltje öt évvel ezelőtt Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke volt. Előtte még sosem volt magyar államfőjelölt Szlovákiában. Akkor az 5 százalékos eredmény elérését tűzték ki célul, és ezt teljesítették is. A kedvező tapasztalat után ismét magyar jelöltben gondolkodik az MKP. Nézzük meg tehát, kik közül kerülhet ki a Magyar Közösség Pártjának jelöltje – tudatosítva, hogy az Országos Tanács akár más jelöltről is dönthet. Az alábbiakban kiragadunk „néhány szeletet” a ma megnevezett négy személy eddigi életútjából.

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője, az MKP Országos Elnökségének tagja

1956. március 21-én született Ipolyságon. Az ipolysági magyar gimnáziumban érettségizett, majd vegyészmérnöki diplomát szerzett.

1991–1998 között a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke volt. A pártegyesítés után, 1998–2007 között az MKP alelnöki tisztségét töltötte be, majd 2007–2010 között az MKP elnöke volt.  Szlovákiában 20 éven át volt parlamenti képviselő.

Az Európai Parlamentben (EP) a 2016-os választásokon szerzett mandátumot. Az ő nevéhez fűződik az őshonos kisebbségek védelméről szóló határozat elfogadásának a sikere. Az EP-ben – Szlovákiából egyedülállóként – bizottsági alelnök is (petíciós bizottság).

Hét nyelven beszél (magyar, szlovák, cseh, orosz, angol, német, francia), hobbija a zene és az irodalom. Mintegy 20 könyv szerzője, politikai és közéleti témájú könyvek mellett szépirodalmi alkotásokat is ír.

Számos díjjal, kitüntetéssel ismerték el közéleti tevékenységét. Köztük van a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata, 2011), és a tavaly kapott Bethlen Gábor-díj is.

Nős, négy gyermek édesapja.

 

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, megyei képviselő

1976. szeptember 15-én született, Dunaszerdahelyen érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–német szakos tanári diplomáét szerzett. 1997 és 1999 között a József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán részképzésen vett részt, 1999 – 2002 között pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait (Magyar Nyelvészeti Doktori Program, PhD-képzés; sikeres disszertáció éve: 2008).

A Magyar Közösség Pártja közgyűlése 2016-ban választotta országos elnökévé. Elnöksége alatt az MKP az első általa vezetett megmérettetésen – azaz a tavalyi megyei választásokon – 33 képviselői mandátumot szerzett a megyei parlamentekben. A Dunaszerdahelyi járásban a korábbi hat mandátum helyett mind a 8 képviselői helyet megszerezte az MKP, ő másodszor lett megválasztva.

A kulturális élet elismert képviselőjeként a Kicsi Hang verséneklő együttes tagjaként is országos népszerűségre tett szert. Ezt a tevékenységet MKP-elnökké választása óta már csak jótékonysági rendezvényeken folytatja.

Családjával Nyékvárkonyban él, két lánygyermek édesapja.

 

Miklós László professzor, környezetvédelmi szakember

1949. január 24-én született Tornalján. A Selmecbányai Vegyipari Szakközépiskolában érettségizett, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán fizikai és regionális geográfia szakon diplomázott 1973-ban. 1997-ben megszerezte a professzori titulust.

1998 és 2006 között a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi minisztere, volt parlamenti és megyei képviselő is, 2016-ig a Magyar Közösség Pártjának mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnökeként is dolgozott. Tanár, több egyetem előadója, számos tudományos és szakmai kiadvány szerzője.

A kulturális életben is aktív szerepet vállalt. 1968-től 1982-ig az Ifjú Szivek táncosa volt.

Közéleti és szakmai tevékenységét számos díjjal, elismeréssel méltatták. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) a szlovákiai magyarság érdekében hosszú időn át kifejtett tudományos, oktatói, környezetvédelmi, politikai és közéleti tevékenységéért, valamint a felvidéki magyar fiatalok egyetemi képzésében kifejtett érdemei elismeréséért. 2014-ben az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA – European Academy of Sciences and Art) tagjává választották.

Családjával Keszölcésen él.

 

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere

1972. május 29-én született. A pozsonyi közgazdasági iskolában érettségizett, 2004-ben a Nagyszombati UCM Tömegtájékoztatási Karán diplomázott (mesterképzés).

2006 óta megszakítás nélkül Csallóközcsütörtök polgármestere.

A rendszerváltozás után az Együttélés politikai mozgalom gazdasági osztályán dolgozott, 1998–2006 között a Demokratikus és Nyitott Társadalomért Polgári Társulás irodavezetője volt, 1999 és 2002 között az ún. „madarászi nyári szabadegyetemek főszervezőjeként” ismertük meg. 1998-ban megalapította a Magyar Ifjúsági Közösséget, melynek 5 évig az elnöke volt.

Közéletünkben jelentős szerepet tölt be az elnöksége alatt működő Pro Civis polgári társulás, ők jelentetik meg az Önkormányzati Szemlét, az onkormanyzas.sk honlapot és szervezik az Önkormányzati Szabadegyetemeket. Munkájukkal jelentősen hozzájárulnak magyar anyanyelvünknek a közigazgatásban való használatához, fenntartásához és fejlesztéséhez.

A Magyar Közösség Pártja közgyűlése 2016-ban választotta meg a párt országos tanácsának elnökévé. A Rákóczi Szövetség alelnöki tisztségét is ellátja.

Nős, két gyermek édesapja.

 

Az MKP Országos Tanácsa két hét múlva tartja legközelebbi ülését, és várhatóan dönt az államfőjelöltről is.

O.N., Felvidék.ma