A Martosi Szabadegyetem idei programjából sem hiányozhatott a Kárpát-medencei magyar pártok képviselőinek fóruma. A nap legjobban várt eseményén Menyhárt József (MKP) mellett Szabó Ödön (RMDSZ, frakcióvezető) és Brenzovics László (KMKSZ, elnök) értékelte az elmúlt egy év külhoni magyar eseményeit. A kerekasztal-beszélgetést Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke vezette.

Németh Zsolt elmondta, 2018 tavaszán sok izgalmas esemény történt a világban, amelyek fontos magyar nemzetpolitikai relevanciával is bírnak. Az előttünk álló időszakra tekintve úgy fogalmazott: fontos, választásokkal tarkított esztendő következik – „egy év múlva már más feltételrendszerben ülünk össze Martoson” – mondta.

Európai stratégiák a Kárpát-medencei magyarság képviseletében

Az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra reflektálva elmondta, “Szövetség Európáért” mottóval alakult meg az új magyar kormány, amely a keresztény európai eszmeiség védelmében tevékenykedik. A magyarság sorsa összefonódott Európával – hangsúlyozta, hozzátéve: az európai stratégia elképzelhetetlen a Kárpát-medencei magyarság képviselete nélkül, a közép-európai együttműködés pedig prioritás a térség államai számára. A V4 keretein belül sikerült normalizálni a kapcsolatokat Magyarország és Szlovákia között is.

„Elérkeztünk abba a történelmi időszakba, amikor a nemzeti kérdés nem állítja szembe Magyarországot a szomszédos államokkal, összehangolhatóbbak a nemzeti célkitűzések” – emelte ki a külügyi bizottság elnöke, hozzátéve: „Az európai szövetségépítésben minden olyan európai állam érdekelt, amely az alapvető keresztény értékeket képviseli”.

Szlovákiával kapcsolatban kifejtette: nemzeti összhang megteremtése folyik, ennek alapja a megfelelő empátia, a kölcsönös tisztelet és a másik fél elismerése. Az érdekek egyeztetésének alapja pedig az érdekek artikulása. Esterházy János szeptemberi újratemetése ebbe a sorba emelhető, a szlovák klérus jelenléte előremutató jelképes lépés volt – mondta Németh Zsolt. A választási évvel kapcsolatban újból hangsúlyozta: Magyarország a nemzeti alapon működő magyar pártok elkötelezett támogatója és partnere. Végezetül szólt a Kárpát-medencei térség gazdasági támogatásáról is: az elmúlt tíz évben megtízszereződött e támogatások értéke.

Románia, Ukrajna, Szlovákia – változó, vagy változatlan helyzet?

Szabó Ödön, az RMDSZ frakcióvezetője a belpolitikai helyzetet értékelve elmondta, az elmúlt másfél évben több kormánya is volt Romániának. Több strukturális reform előtt áll az ország. Az RMDSZ ugyan nem kormánypárt, de a kormány több módosító javaslatát támogatják. Példaként hozta fel a közigazgatási kódexet, de ide tartoznak a kisebbségi jogok, illetve az ország decentralizációjának megerősítése, a prefektusok hatásköreinek csökkentésével. Kisebbségi kérdések tekintetében előrelépés a kétnyelvű helységnévtáblák és formanyomtatványok rendelkezésre bocsátása a 20 százalékot meghaladó nemzeti kisebbséggel bíró településeken.

Az RMDSZ fontosnak tartja a bírói függetlenség megtartását. Szabó Ödön több példán keresztül mutatta be a bírósági túlkapásokat, melyeknek következtében a közbizalom jelentősen megrendült.

Ukrajna

A kárpátaljai magyarság helyzete nagyban eltér a többi külhoni nemzetrészekétől – jegyezte meg bevezetőjében Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. Az utóbbi években számtalan alkotmányellenes törvényt fogadtak el Ukrajnában. Kiemelte az ukrán oktatási törvényt, valamint azt, hogy az anyaországtól minden szükséges támogatást megkaptak.

Az önkormányzati választás sarokkő az MKP számára

A Magyar Közösség Pártjának országos elnöke röviden beszámolt a felvidéki sikerekről, a megyei választásokról. Önkormányzati választásokról megjegyezte: ez sarokkő az MKP számára, minél több képviselő- és polgármester-jelöltet kell sikerre juttatni. „Három választás áll előttünk, az önkormányzati, az államelnök-választás és európai parlamenti választások” – folytatta. Menyhárt József leszögezte: a magyar egység megteremtése a cél a magyar közösség megtartása érdekében.

Térségben gondolkodva látjuk a regionális erőinket, ez az erő vissza tudja juttatni az MKP-t a szlovák törvényhozásba – fogalmazott az MKP elnöke.

Fontos az anyaország támogatása

A külhoni magyar pártok vezetői egyöntetűen elmondták, megfigyelhető a népesség fogyásának fokozódása. Ezen segít az anyaország eszmei és anyagi támogatása. Kiemelték a Kárpát-medencei óvodai fejlesztési program megtartó erejét.

Magyarország a politikai és diplomáciai támogatás mellett gazdasági segítséget is nyújt. Százmilliárd forinttal támogatta 2017-ben a külhoni magyar közösséget – jegyezte meg a MartFeszten Németh Zsolt, s mint hozzátette, ez az érték a jövőben növekedni fog. Az oktatási és kulturális támogatás az identitás erősítését szolgálja. „Meg kívánjuk védeni a Kárpát-medencei magyar oktatási rendszert” – húzta alá a külügyi bizottság elnöke.

Forrás: Pásztor Péter, Felvidék.ma, fotók: O.N.