A színpadon (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Szombaton a Martosi Szabadegyetem nagyszínpadán egy monumentális Omega-koncertben volt része a közönségnek. A színpadra lépés előtt sikerült egy percre mikrofonvégre kapnunk a zenekar frontemberét, Kóbor Jánost.

Mennyiben más ez a szakma, mint fél évszázaddal ezelőtt?

A lemezpiac szánalmas, de a színpad és a koncert varázsa nagyobb lett. Az egész világon így van, nem csak itthon.

Az Omega megünnepli az évfordulókat, emlékezetesek a jubileumi koncertek. Készültök az Omega 60-ra is, illetve már a 2019-es naptárban is vannak programok?

A hatvan ünneplésére készülni még korai lenne, hiszen 56 éves az Omega. Most ezt ünnepeljük, egy nagyon szép helyen, Esztergomban. Aztán megyünk a 60 felé… Jövőre egy új anyag bejáratása is programon lesz, készítjük a Testamentum című lemezünket.

Ez lesz az Omega 18?

Végül is igen, azzal a kiegészítéssel, hogy ez dupla lemez lesz. Az Ó-Testamentumon régi számok csendülnek fel, az Új-Testamentumon pedig vadonatúj dalok lesznek.

Interjú közben (Fotó: Hideghéthy/Felvidék.ma)

Mennyivel más az anyaországban fellépni, mint a határon túlon?

Az a jó, hogy ma már alig lehet észrevenni, hogy Magyarországon vagyunk, vagy Szlovákiában. Ebben a tekintetben nagyon sokat fejlődött a világ. Sőt, úgy érzem, hogy a mostani politika mintha egy kicsit megértené, hogy ennek a régiónak össze kell fognia. Ezzel erőt fogunk tudni képviselni.

Van tapasztalatotok szlovák közönséggel is…

Igen, nemrég Dolný Kubínban adtunk koncertet. A közönség velünk énekelte azokat dalokat, amelyeknek van cseh fordításuk. Nagyon jó buli volt.

Milyen érzés átélni azt a lelkesedést, szeretet, amivel a Felvidéken fogadnak benneteket?

Ezért csináljuk. Nagyon csodálatos érzés.

A fiatalok, sőt a 10 éves srácok is éneklik a dalaitokat. Mi a titka az örök sikernek?

Azt gondolom, hogy az 50-es 60-as évek egy csodálatos korszak volt, mely alatt ez az egész rockzenei műfaj megszületett. A műfaj azzal igazolta a létjogosultságát, hogy 60 évvel a megjelenés után még mindig él.  Ritka, hogy egy művészeti ág ilyen töretlenül hasson a rajongókra.

Mit üzensz azoknak, akik ma nem tudtak eljönni?

Terveink szerint még az idén jöjjenek el Pozsonyba, a koncertünkre!

Forrás: HA, ON / Felvidék.ma