Csaknem 9 ezren tekintették meg a helyszínen a mérkőzést, további ezrek a televíziókészülékek előtt

Dunaszerdahelyen az Európa Liga selejtezőkörének első mérkőzésén, július 12-én este, – a MOL Arénában, gyakorlatilag teltház előtt –  a DAC 1:1-es döntetlent játszott a grúz Dinamo Tbiliszi ellen.

Negyedszázada emlegetik a DAC-rajongók, hogy volt egy csapat, mely a Bayern Münchennel is tétmeccset játszott (akkor még az UEFA-kupa). Most ismét európai porondon csatázik a DAC, az Európa-ligában való szereplés jogát a szlovákiai bajnokság bronzérmeseként vívták ki a dunaszerdahelyiek.

Egy, a kimaradt DAC-helyzetek közül

Bátran és jól játszott a DAC, egy remek Ljubičić, Bayo, Vida és Herc közötti összjáték után már a 8. percben veszélyeztették a grúz kaput. Hamarosan Pačinda került helyzetbe, ám a gólt Zivzivadze révén mégis a vendégek szerezték meg egy ellentámadás után. A DAC küzdelme fél óra játék után, egy szögletet követően Bayo fejesével érett góllá. A mérkőzés következő egy órájában is több gólhelyzet alakult ki, azonban újabb találat már nem született. A DAC-nál Bayo akár duplázhatott is volna, ám a mérkőzés hajrájában a tbilisziek is eredményesek lehettek volna, de Vatsadze lövése a kapufán csattant.

Marco Rossi, a kapitány

Marco Rossi a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta: „Nem láttam még a mai meccs statisztikáit, de biztos vagyok benne, hogy a játék minden elemében jobbak voltunk ellenfelünknél, 7-8 gólhelyzetet is kialakítottunk. Az elmúlt bajnoki szezonban is sokszor voltunk eredményesek idegenben, ebben bízunk a jövő héten is. Több szerencsére is szükségünk lesz a tbiliszi visszavágón. Akárcsak a szurkolóink, én sem vagyok boldog ma este, mert egyértelműen győzelemmel szerettem volna búcsúzni a MOL Arénától.”

Nagy Krisztián és Marco Rossi a sajtótájékoztatón

Rossinak ez volt az utolsó DAC-meccse a MOL Arénában. Mint ismeretes, a dunaszerdahelyiek vezetőedzőjét a közelmúltban kinevezték a magyar válogatott szövetségi kapitányává. A DAC-szurkolók egyébként a csapat mellett Rossit is éltették a meccs végén.

Néhányan Tbilisziből is eljöttek Dunaszerdahelyre

A mérkőzés adatlapja

FC DAC 1904 – DINAMO TBILISZI 1:1 (1:1)
Európa-liga, 1. selejtezőkör, 1. mérkőzés, MOL Aréna, 2018.07.12., 21:00

A DAC kezdőcsapata

DAC: Macej – Záhumenský, Šatka, Huk – Šimčák (46. Kalmár), Ljubičić, Koštrna, Herc, Vida K. (67. Tretyakov) – Pačinda (79. Divković), Bayo

A Dinamo Tbiliszi kezdőcsapata

Dinamo Tbiliszi: Buliskeria – Kharabadze, Lochosvili, Kobouri, Rukhaia – Ninua, Ivanisenia, Ivanishvili (46. Ergemlidze), Kiteishvili, Shulaia (81.Kardava) – Zivzivadze (72. Vatsadze)
Játékvezető: Irfan Peljto (bosnyák)
Nézőszám: 8759
Góllövők: 30. Bayo, ill. 15. Zivzivadze
Sárga lap: 54. Bayo, ill. 90+ Buliskeria
A mérkőzés statisztikája: Labdatartás: 54% – 46%, Lövések: kapura: 7:4, mellé: 6:2, Szöglet: 9:1.

Kalmár Zsolt második félidei pályára lépését örömmel fogadták a szurkolók. A magyar játékos már leigazolt DAC-játékosként erősíti a következő években a sárga-kékeket

Egyébként a többi magyar csapatnak sem sikerült győznie. Eredmények:

  • Ferencváros – Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1:1
  • Neftci PFK (azeri) – Újpest FC 3:1
  • Rabotnicski Szkopje (macedón) – Honvéd 2:1
  • Dudelange (luxemburgi) – Videoton 1:1

Visszavágók a jövő héten. Hajrá DAC! Hajrá magyarok!

Tények.sk / Szabó Mária, Oriskó Norbert