Valószínűleg léteznek hangfelvétel-másolatok, amelyek igazolhatják a nyilvánosságra hozott Gorilla-irat valódiságát. Állítólag a Szlovák Titkosszolgálat dolgozói lemásolták azokat, mivel üzletelni szerettek volna velük.

Állította Ján Rejda, a Korrupcióellenes Hivatal Különleges Ügyosztályának volt főnöke a TA3 televíziónak adott interjújában a saját szolgálati tevékenysége alatt szerzett információkra támaszkodva. „Ezek a másolatok a titkosszolgálati elhárítás dolgozói általi üzletelések tárgyát képezték… Véleményem szerint a SIS forrásaiban megvannak azoknak az embereknek a neveik is, akik a hangfelvételeket el akarták adni” – mondta Rejda.

A Korrupcióellenes Hivatal Különleges Ügyosztályának volt főnöke egyúttal megerősítette, hogy a Vazovova utcai lakásba Jirko Malchárek is járt, mégpedig azelőtt, hogy miniszter lett. Arról azonban, hogy a lakásban jártak-e az irat további szereplői nincsenek információi. Ennek ellenére rámutatott, hogy a lakáshoz közel az utcán látott parkolni egy olyan személygépkocsit, amelynek rendszáma megegyezett a Penta pénzügyi csoport elnökségi tagjának kocsijáéval.

Rejdának meggyőződése, hogy a Gorillából származó információkról az akkori miniszterelnöknek, Mikuláš Dzurindának (SDKÚ) is tudomása volt. „Minden kimenő titkosszolgálati anyag a miniszterelnökön keresztül megy“ – mutatott rá.  Egyúttal újra megerősítette, hogy valóban járt a konspirációs lakásban, amelyben úgy, ahogyan azt a Gorilla leírja, találkozgatott Varga Zoltán vállalkozóval. A találkozóik azonban közvetlenül nem függtek össze a Gorilla további szereplőivel. Rejda osztálya – elmondása szerint – abban az időben három olyan bűncselekmény gyanújának felderítésével foglalkozott, amelyet titkosszolgálati dolgozók követtek el. Közülük az egyik, az ún. biztonsági átvilágítási ügy szolgáltatta az okot a titkosszolgálat részéről Rejda lejáratására és a Gorilla-ügybe való belekeverésébe.„Az időnyom szerint, akkor, amikor én is járogattam abba a lakásba, meg más napokon is, a lehallgatások azt jelzik, mások is jártak ott“ – mondta Rejda.

A volt rendőrt a héten felmentették a titoktartási kötelezettsége alól s az ügyben már vallomást is tett. A nyomozóknak átadta azokat dokumentumokat is, amelyek a szóban forgó lakásban végzett tevékenységét világítják meg. Ezenkívül állítólag „a nyomozás irányában“ is segítséget nyújtott a rendőrségnek. „Megmondtam nekik, hogy léteznek hangfelvételek, tudom, hogy ez a Titkosszolgálat belső vizsgálatának tárgya volt, megmondtam nekik, hol kell keresniük, mit kell keresniük és kitől kell kérniük“ – tette hozzá.

Arra is rámutatott, hogy a Gorilla eredetijének megsemmisítése előtt, állítólag lerövidítették az archiválási idejét és. Azt, hogy a lakást lehallgatták, Rejda saját bevallása szerint állítólag már akkor tudta, amikor odajárt. A lehallgatás állítólag szenzorral történt, amely egy nagyon szűk nyíláson keresztül vette fel a hangokat. Az alkalmazott technikát gyakorlatilag lehetetlen volt felfedezni.

TASR, 2012. január 29. nyomán