gorilla_32011 decemberében Szlovákia polgárai az elmélyülő válság nem túl vidám jövőképe mellé a Gorilla-ügyet kapták ajándékba a karácsonyfa alá. A  Gorilla fedőnévvel nyilvánosságra került 73 oldalnyi lehallgatási jegyzék szerint a Penta pénzügyi csoport és a szlovák politikai elit közt jelentős az összefonódás.

Az iratok többnyire a Penta lobbitevékenységét tartalmazzák, a főszereplő Jaroslav Haščák, a Penta egyik tulajdonosa, aki függetlenül a politikai hovatartozástól tárgyal egyes politikusokkal gazdasági előnyökről, különböző kinevezésekről. A Gorilla érdekes gazdasági szövetségekre, háttéregyezségekre mutat rá, amelyeknek semmi közük a pártideológiákhoz, annál több viszont a  gazdasági érdekeikhez. Az iratok a szlovákiai politikai pártok nagy részéről kellemetlen információkat tartalmaznak.

A dokumentumok állítólag már évek óta ismertek, de eddig senki sem mert róla beszélni. Az egyszerű állampolgár meg minderről vajmi keveset tudott, hacsak nem egy-egy néhanapján fel-felröppent gyanúsítgatásfoszlányt egynémely politikusunk kapcsán, amit azonban senki sem vett komolyan. A Gorilla-iratok napvilágra kerüléséről először egy hírportál adott hírt december 21-én. A híradások szerint a szlovák titkosszolgálat (SIS) által Gorilla, valamint Gorilla 1 fedőnév alatt megvalósított lehallgatási akciók, azaz a beszélgetések átiratáról van szó. A anyag egy titkos lakásban 2005-től 2009-ig elhangzott és lehallgatott beszélgetések átiratait tartalmazza. A lehallgatott alany a Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Jaroslav Haščák, Szlovákia egyik leggazdagabb embere. A beszélgetések témája pedig többnyire a csoport lobbitevékenységét érinti, beleértve a pártokat, az aktuális gazdasági témákat és természetesen a Penta érdekeit. A leiratok szerint az Állami Vagyonalap igazgatója, Anna Bubeníková például, akit az SDKÚ jelölt ebbe a tsiztségbe, rendszeresen találkozott a lehallgatott lakásban Haščákkal, és több privatizációs ügyben is külön egyezséget kötött vele. Gyakori szereplője az ügyiratnak Jirko Malchárek akkori gazdasági miniszter is, akivel  Haščák többször is egyeztet gazdasági ügyekben, miközben csak úgy röpködnerk a levegőben a többszáz ezer-milliós jutalékok. De találkozott Haščák az ominózus lakásban Robert Ficóval is, akivel a lehetséges választási koalíciókat latolgatták. A dokumentum szerint Fico 2006-ban azt mondta. A kereszténydemokratákkal nem lehet kommunikálni, mert azok „talibánok”, az MKP-val meg azért nem lehet koalícióra lépni, mert az csökkentené a Smer támogatottságát. Haščák szerint Bugárral érdemes koalícióra lépni, mivel lehet vele tárgyalni. Engedékeny, meghátráló, és eddig még egyetlen nyílt konfliktusa sem volt.

Ilyen és ettől pikánsabb beszélgetések átiratait tartalmazza a Gorilla. Az ügy közvetlen kirobbanása után egy kicsit leült a dolog, Karácsony lévén, nyilván senki sem akart a politikával, pláne nem olyan gyomorforgató dolgokkal foglalkozni, amiről az iratok tanúskodnak. Újév után azonban, amikor éledezni kezdett a honi politikai élet és az újságírás is, először csak egy-egy média hasábjain lehetett olvasni az ügyről újabb részleteket, majd felbátorodva egyre többen érezték úgy, eljött az igazság ideje, öntsünk hát ki a bili tartalmát végre az udvarra. Mára már mindenkit izgató botránnyá dagadt az ügy, az első fejek, persze csak a kishalaké már le is hullottak, de hogy mikor és hogyan lesz vége ennek a Szlovákia történetében Mečiar óta legnagyobb botránynak, még senki sem tudja. A dosszié valóságosságát jelenleg a Főügyészség és egy különleges nyomozócsoport vizsgálja. Az igazságra azonban csak egy belső titkosszolgálati vizsgálat deríthetne fényt, amelyet a főügyészség egyszer már le is folytatott, eredménytelenül. Másodszorra azonban már feloldhatnák a Titkosszolgálat alkalmazottait a titoktartási kötelezettségük alól.

A Gorilla-akta szlovák eredetiben itt olvasható

(SITA nyomán)

A szlovák nyelvű gorilla akta

További anyagok a világhálón:

Magyarok a Gorillában (ujszo.com)
Ki kicsoda – szlovákiai magyarok a Gorillában (bumm.sk)