o_cosanostraA világháló több helyén megtalálható az a (leggyakrabban a fenti címmel jelzett) 2012 nyár végén készült írás, mely a szlovákiai magyar vonatkozású gazdasági-politikai kapcsolatokról, összefonódásokról szól.

A cikk érdekessége, hogy több mint két évtized történéseit olvasmányosan eleveníti fel mindössze hét normál gépelt oldalnyi terjedelemben. A szerző – aki egyébként nincs nevesítve – sokak számára közismertnek tűnő történéseket fűzött egy csokorba, egyfajta logikai kapcsolatláncba helyezve őket. Az írás a rendszerváltozástól vázolja fel a felvidéki magyar politizálás alakulását: „Az önálló szlovákiai magyar politizálás létrejöttét bizonyos szlovákiai körök már 1990-től kezdve nem nézték jó szemmel” – szögezi le rögtön az első mondat. A szlovák igyekezet nem volt eredménytelen, és már a kezdetek idején „sikerült az együttműködés különböző formáiba belevinni, beleértve a gazdasági átfonódásokat is. Ekkor alakultak ki a jövő hatékony együttműködésének alapvető kötődései” – áll a cikkben,  Ezen kötődések összefonódásáról – egészen napjainkig – szól a cikk, konkrét nevek (Szlovákiából és Magyarországról egyaránt) és gazdasági tevékenységek felsorolásával.

Milyenek voltak a rendszerváltozáskor alakult magyar pártok? Hol keresgélték a szlovákok számára elfogadható magyarokat? Milyenek ezek mai, Smer-es kapcsolataik? Hogyan biztosították a szükséges mediális hátteret? Mit jelentett és milyen változást hozott az európai integráció? Mit jelentett Bugár Béla leváltása az MKP éléről? Miért bomlott meg a magyar egység? És miért nem ártott jelentősen a 2011 végén kipattant Gorilla-botrány a kormánypárti Most-Hídnak? Milyen körökből érkeznek a magyarországi támogatások? Ilyen kérdésekre is foglalkozik a cikk.

Az interneten szlovák és magyar nyelven megjelent szöveg nagy érdeklődést váltott ki. Tucatnyi helyen megtalálható, a közösségi oldalakon több száz megosztással. Tekintettel a nagy érdeklődésre (szlovákiai, magyarországi és más Kárpát-medencei címeken is megtalálható) és miután a tények.sk „alaptémájával”, a Gorilla-botránnyal is foglalkozik, a szlovák alkotmány 26. cikkelye 2, 3 és 4. bekezdése alapján tájékoztatunk erről. Érdekes, hogy a cikket a közreadók más és más címekkel jelentették meg: Cosa Nostra a Felvidéken (párhuzamot vonva vagy utalva a hírhedt olaszországi maffia-szervezetre ), Elárult Felvidék, Az összefonódások labirintusában is kilehet igazodni (az alábbi képek kattintással élő linkek is):

o-emese o-harsona o-fenet o_szatmar

Az anyag több portál más cikkéhez fűzött fórum- vagy olvasói hozzászólásként is fellelhető. Például:

* * *

Alább a Szatmári Monitoron 2012. szeptember 19-én megjelent cikk olvasható:

o_elarultfelvidek