gorilla_kenjukNyaldossa a magyar résztvevőket is a gorilla-téma, s ezzel párhuzamosan beindult a szerecsenmosdatás. A trükk a következő: mindenáron elvonni a figyelmet a témáról, nem beszélni róla, s ha pedig már nagyon muszáj, akkor mindenáron megpróbálni hitelteleníteni legalább a Gorilla magyar szálaival kapcsolatos információkat.

Eddig négy olyan anyag jelent meg a magyar nyilvánosság előtt, amelyet minden polgárnak el kellene olvasnia.

Az első az eredeti Gorilla-anyag, amely titkosszolgálati információk alapján arról szól, hogy Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský, Bugár Béla és embereik a szlovákiai nagytőkével egybefonódva tisztátalan privatizációs ügyletek során jelentős fekete pénzekhez juthattak. A szlovák társadalom túlnyomó többsége – és a megkérdezett szakértők is – azt gondolják, hogy a Gorilla dokumentum tartalma valós. Ezt erősítette meg a szlovák titkosszolgálat vezetője is. Szlovákok között is erősödik az a vélemény, hogy ez a dokumentum utólag is igazolja azt, hogy az MKP-nak 2007-ben meg kellett tisztulnia, indokolt volt a csere a legfelsőbb posztokon is. Az anyagban  negatív összefüggésben szereplő szlovákiai magyarok azóta elhagyták az MKP-t, az MKP 150 jelöltje közül egynek a neve sem szerepel a dokumentumban.

A másik fontos anyag a Magyar Gorilla (Felvidék.ma) című anyag, amely arról szól, hogy 2004 és 2007 között bizonyos szlovákiai magyar politikusok, szlovákiai magyar milliomosok és a szlovákiai magyar sajtó bizonyos képviselői között egyfajta hálózat épült ki, amely saját zsebre játszott, s amely néha már a szlovákiai magyarság érdekeinek képviselete fölé nőtt. Eme szlovákiai magyar újgazdagok megszerzett milliói összefüggésbe hozhatók  a Gorilla-ügy anyagi hátterével. Magam erről az összefonódásról nyíltan beszéltem 2007-ben is, ez vezetett Bugár Béla leváltásához az MKP elnöki posztjáról. Ennek az anyagnak is ismeretlen a szerzője.

A két Gorilla-anyaghoz kapcsolódik a bumm és az Új Szó rövid összefoglalója ( Ki kicsoda – szlovákiai magyarok a Gorillában – bumm.sk, illetve Magyarok a Gorillában – Új Szó). Ezek segítenek eligazodni azoknak, akik nem olvasták a Gorilla-anyagokat, a szerteágazó dokumentumok magyar vonatkozásaiban, amolyan ki kicsoda a gorillaketrecben filozófia alapján. A szerzőik újságírók.

A jelek szerint a Magyar Gorilla című anyag kelt leginkább izgalmat a szlovákiai magyar társadalomban. Ez az anyag arról is szól, hogy a Most-Híd néhány parlamenti képviselője, akik 2009-ben elhagyták az MKP-t, épp a Gorilla-időszakban kezdett el jelentős tőkével vállalkozni. Az anyag itt hivatkozik egy foaf (foaf.sk – Sociálna sieť firiem v SK) nevű hivatalos intézményre, amely a szlovák minisztériumok és állami hivatalok adataira támaszkodva térképezte fel eme vállakozások tucatjait. A foaf azt is állítja például, hogy Bugár Béla több vállalkozásának legközelebbi partnere Vörös Péter, az MKP volt pártigazgatója. A szlovák hivatalos adatokból az is kiderül, hogy a jelenlegi magyar nemzetiségű parlamenti képviselők nagy része, akik Bugár Bélával együtt 2009-ben mintegy vezényszóra elhagyták az MKP-t, jórészt egymás fontos üzleti partnerei is.

Valakiknek nagyon kellemetlen lehet ez az anyag. Bizonyos szlovákiai magyar sajtóorgánumokban azt olvasom, hogy megpróbálják álgorillának titulálni ezt a dokumentumot – valószínűleg azzal az igyekezettel, hogy csökkentsék a súlyát. A múlt héten valaki azzal próbált meg kételyeket gerjeszteni eme, a szlovákiai magyar szervezett korrupcióról szóló anyagot illetően, hogy az egyik kópia alá odaírta szerzőként egy bizonyos Anikó Régiová nevét, aki egy nappal később állítólag tiltakozott, hogy nem ő az anyag szerzője. S ha már minden kötél szakad, az MKP nevét kell ragozni: pedig épp az MKP-ből elment, s jelenleg a Most-Hidban vagy annak háza táján tevékenykedő személyekről van szó.

Nos, nem több ez, mint gusztustalan játék, s talán egy kicsit mintha önbeismerés is lenne bizonyos újságírók részéről, hogy igazak a Magyar Gorilla médiaszárnyával kapcsolatos információk is. Magyarán: hogy a szlovákiai magyar újságírók között is akadnak olyanok, akik részesei ennek a játszmának. A játék lényege: álszent arccal állítani, hogy a szlovák oldalon bizony vannak komoly gorilla-gondok, de az a szlovákiai magyar elitet nem érinti.
De, érinti. Ugyanolyan súlyosan, mint a szlovákot. A gorilla-anyagban konkrét magyar nevek is vannak. A szlovákiai magyar sajtó egy része pedig falaz nekik.

A trükk másik része az, hogy most néhány újságíró megpróbálja belevonni a felelősség körébe az MKP néhány olyan volt funkcionáriusát is, aki nem ment el a Most-Hídba. Szétteríteni úgymond a felelősséget, elkenni a dolgokat: régi trükk. Ha nem tudsz szabadulni a sárból, próbálj meg másokat is belerángatni. Ám ez nagyon hamis játék. Mindenki szerepét mérlegelni kell, persze, de nem lehet egy szintre hozni egy beosztott, vagy egy alacsonyabb szintű vezető felelősségét az MKP akkori elnökéével, vagy azokkal, akiket a Gorilla és a Magyar Gorilla név szerint említ.

A hal 2004 és 7 között is a fejétől bűzlött. Ezt a problémát a 2007-es kongresszuson megoldottuk. Az már megint egy más – és fájdalmas – kérdés, hogy 2010-ben az emberek nem a korrupciómentes magyar utat támogatták.

Csáky Pál, Facebook-blok, , 2012. február 3.