Találkozgatott a Penta társtulajdonosa, Jaroslav Haščák Iveta Radičovával annak családi házában? A Penta a találkozókat megerősítette, azt azonban nem mondta el, hogy hol zajlottak.

A miniszterelnök asszony a Pravda napilap kérdésére nem adott egyenes választ. A Kormányhivatal Sajtóosztályának válasza arra a kérdésre, hogy találkozgatott-e a kormányfő Haščákkal a családi házában és milyen kérdésekről beszélgettek az volt, hogy Robert Fico eme hőbölgéseire nem szándékoznak válaszolni. „Mellesleg, feltételezzük, hogy észrevették, hogy amíg a kormányfő neve nem szerepel a Gorilla-iratban, Robert Ficóé igen, mégpedig többször is” – áll az állásfoglalásban.

A Kormányhivatal ezzel a kijelentésével valószínűleg a Smer elnökének, Robert Ficónak az STV 5 perc múlva 12 c. vitaműsorban elhangzott hétvégi kijelentésére utal, amikor is azt kérdezte: „Elhiszik nekem, hogy Haščák néhányszor járt Iveta Radičová családi házában?”
A Penta csoport ugyanerre a kérdésre azt válaszolta, természetes, hogy ha az egyik legjelentősebb szlovákiai pénzügyi csoport képviselői beszélnek és találkoznak a politikai élet képviselőivel. „Mintegy 7 ezer embert alkalmazunk Szlovákiában, ezért az ilyen kommunikációt standard eljárásnak tartjuk, és sohasem tagadtuk. A Penta képviselőivel találkozgató közhivatalnokok közé tartozott a jelenlegi miniszterelnök asszony, Iveta Radičová is. Azt, hogy pontosan mikor és hol történtek a beszélgetések Radičová asszonnyal, nincs okunk részletezni” – magyarázta a Penta szóvivője, Martin Danko.

Radičová az év elején a Szlovák Rádió Szombati beszélgetések c. vitaműsorában még amellett érvelt, hogy Szlovákia hagyja jóvá a lobbitörvényt, amely szabályozná a politika és az üzleti élet viszonyát. „A vállalkozói körök igyekeznek minél közelebb kerülni a politikusokhoz. Befolyásolni a döntéseiket. Több ország ezt a lobbitörvénnyel szabályozza. Nem hiszem, hogy túl szerencsés lenne tiltakozni egy ilyen törvény ellen. Mindig jobb ellenőrzés alatt tartani, mint hogy mindenféle csoportosulások átfonódások jöjjenek létre” – nyilatkozta akkor Radičová.

Pravda, 2012. február 1. nyomán