A VIA NOVA Ifjúsági Csoport aktivistái, képviselőjelöltjei február 7-én a pozsonyi parlamentben tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót, melyen a szlovákiai politikát és közéletet élénken foglalkoztató Gorilla-ügyről mondták el véleményüket.

A Felvidék.ma portált az eseményről Samu István tájékoztatta, aki az MKP választási listájának 150. helyén indul a március 10-i előrehozott parlamenti választásokon.
“Felszólítottuk azokat a politikusokat, akik érintettek a Gorilla-dossziéban, hogy lépjenek vissza tisztségükből és ne induljanak az előrehozott parlamenti választásokon. A választókat pedig arra kérjük, hogy ha ezek az emberek mégis indulnak a választásokon, ne szavazzanak rájuk. A Gorilla-dossziéból is jól tudjuk, kik ezek az emberek. Ők a kommunizmusból a korrupció országába vezették Szlovákiát” – mondta Samu István, aki a Via Nova ICS alelnöke is egyben.
A parlament portáján szimbolikusan leadtak egy doboz szappant, küldve ezt az érintett képviselőknek, hogy a szavazások előtt azzal is moshatják kezeiket.

A Via Nova rendezvényén egy transzparens is feszített, gorillának öltözött jelmezben tartva hirdették a szlovákiai politikai élet fejlődését: az emberek majommá fejlődését.” – mondta Samu István.

Az ifjúsági csoport aktivistái szerint a szlovákiai korrupció által többszörösen érintett az ország magyarok által lakott déli része, és ez is hozzájárul a régióban gazdasági hanyatlásához, a fiatalok elvándorlásához.