Az Anonymus fedőnevű nemzetközi hackermozgalom szlovákiai sejtje ma délután a virtuális térben támogatja meg a Gorilla-ellenes tiltakozóakciókat.

A támadás célpontjai, amelyek megakadályozzák a webhozzáférést, a Penta pénzügyi csoport internetes központja és a szlovák igazságügyi minisztérium lesznek.  A hackermozgalom hivatalos sajtóközleményben tájékoztatott a támadásról, amely 16.00 órakor kezdődik.

A hackertámadások indítéka ezúttal a pozsonyi járásbíróság döntése Tom Nicholson oknyomozó riporter könyvének kiadása ügyében. A bíróság február 2-ai előzetes intézkedése értelmében ugyanis betiltotta a Gorilláról szóló könyv kiadását. „Szlovákia ezzel a döntésével az 1989 előtti időkhöz tért vissza. Több mint 22 évvel a bársonyos forradalom után ma megint olyan könyveket tiltanak be, amelyek kellemetlenek azok számára, akik az ország felett a hatalmat gyakorolják” – magyarázza a mozgalom. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy éppen Branislav Král bíró volt az, aki a múltban azt a döntést hozta, hogy a volt köztársasági elnök Michal Kováčnak bocsánatot kell kérnie a Szlovák Titkosszolgálat volt főnökétől, Ivan Lexától bizonyos kijelentései miatt.
A tárcavezető Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) ez idáig csak nagyon óvatosan kommentálta a bíróság döntését, mivel nem akarta befolyásolni azt. Egyúttal azonban rámutatott, hogy hasonló rendelkezésre csak nagyon ritkán van ok. A bíró döntését e héten Iveta Radičová kormányfő (SDKÚ-DS) is kritizálta. „Ez nem a Mein Kampf. Élesen elítélem, de többet nem tudok tenni a bírói függetlenséggel szemben” – jegyezte meg.

TASR, 2012. február 10.