A március 10-ére kiírt előrehozott parlamenti választások „nem demokratikusak, alkotmányellenesek és erkölcstelenek” – nyilatkozta a médiának a besztercebányai Gorilla-tüntetések egyik szervezője, Peter Karailiev.

A besztercebányai Gorilla-tüntetések szervezői ezért az előrehozott választások megszüntetését és az alkotmány módosítását követelik. Az Alkotmány módosításáig, amely garantálná a demokratikus választásokat, hivatalnok kormány lenne hatalmon az országban. „Ezért nyílt felhívással fordultunk a köztársasági elnökhöz, a parlament elnökéhez, az ombudsmanhoz és más állami intézményekhez” – mondta a médiának Karailiev a felhívás nyílt levél formájában való beadásakor a Köztársasági Elnöki Hivatal iktatójába.

A felhívásban követelik az előrehozott választások megszüntetését, a kiírásukat ugyanis alkotmányellenesnek tartják. „Az alkotmány nem szól a választási időszak lerövidítéséről oly módon, ahogyan ezt megtették. Gyakorlatilag az alkotmány szüneteltetéséről van szó, ami a demokratikus országokban nem lehetséges” – állapította meg Peter Karailiev. Hozzátette, hogy minden polgárnak joga van a közügyek intézésére közvetlenül vagy választott képviselőik útján. A választási törvény azonban nem teszi lehetővé a közügyek polgárok általi közvetlen intézését, csupán politikai pártokon keresztül. „Ez ellenkezik az emberi és a polgári jogokkal” – mondta Karailiev. A besztercebányai Gorilla-tüntetések szervezői nem gondolják úgy, hogy késő lenne a megfogalmazott követeléseikkel nem egészen két héttel a választások előtt előállni, amelyek előkészítésére már több millióba került. „Mi egyszer csak egyszerűen megállapítottuk, hogy az alkotmány a politikai pártok számára csak egy papír fecni, amivel úgy bánnak, ahogyan nekik tetszik” – mondta Karailiev. Figyelmeztetnek arra is, hogy a több mint három százalékos támogatást elért politikai pártok anyagi támogatást kapnak a működésükre. „Minden egyes szavazatért 7,60-at kapnak” – tette hozzá Peter Karailiev azzal, hogy a pártok összességében több tíz millió eurón osztozkodnak.
„A köztársasági elnök elolvasta a Gorilla-tüntetések felhívását. A parlamenti választásokat nem az államfő hirdeti ki, így nem is tudja azokat megszüntetni” – reagált a felhívásra a köztársasági elnök szóvivője, Marek Trubač.

Aktuality.sk, 2012. február 27. nyomán