A szlovák parlament elé tervezett mai tüntetés délelőtt 10.00 óra tájban csupán pár tíz embert csalogatott a törvényhozás épülete elé, bár a közösségi hálón mintegy 400-an jelezték a részvételüket. Mivel a tervek szerint a tüntetést délután ötig tervezik, a szervezők feltételezik, hogy többen csak a délutáni órákban csatlakoznak hozzájuk.

A mai tiltakozóakció résztvevőinek fő követelése a büntetőjogi mentelmi jog rövidített eljárásban történő azonnali megszüntetése. Ha a parlamenti képviselők a mai ülés során ezt nem teszik meg, a tüntetők azt tervezik, hogy blokkolják a parlament valamennyi kijáratát és a garázskihajtót is.  „Kíváncsiak vagyunk a parlamenti ülés lefolyására, elvárjuk, hogy a programpontok közé bekerüljön a mentelmi jog megszüntetése is” – nyilatkozta a tüntetések szervezőinek egyike, Peter Pčolinský, aki a parlament nyilvánosság számára kijelölt erkélyen várta az ülés kezdetét.
A képviselők blokkolása és az ún. élőlánc kialakítása azonban nem biztos, hogy sikerül. A parlament épülete fémkorlátokkal van körülvéve, és a területet több tíz rendőr is figyeli. A parlamenti hivatal figyelmezteti a tüntetés résztvevőit, hogy a nyilvános tiltakozóakció csak a parlament épületétől 50 méteres távolságban megengedett.
A parlament kommunikációs osztályának munkatársa, Darina Jahelková szerint az érdeklődők ma is figyelemmel követhetik a parlament ülését a nyilvánosság számára kijelölt erkélyről. „A látogatók száma az erkélyen lévő ülőhelyek számának arányában korlátozott” – tette hozzá. Jelenleg még félig üres ez a tér.
A mai tiltakozóakció összehozta a tüntetések szervezőit a közülük korábban kiváltakkal is, akik elsősorban a márciusi parlamenti választások megszüntetésére felszólító követelést támogatják. Ezt a követelményt a tüntetések szervezői hétfőn (február 27-én) juttatták el a köztársasági elnökhöz és a parlament elnökéhez.  
Az Anonymus hackermozgalom kedden (február 28-án) egy videofelvételt hozott nyilvánosságra, amelyben jelzi, hogy a mai tüntetést a virtuális térben is támogatni fogja. A tüntetés alatt támadást indítanak a parlament honlapja ellen, amely következtében egy időre lehetetlen lesz a honlap elérése. A múltban a mozgalom különböző okokból kifolyólag már intézett támadást a Kormányhivatal és néhány minisztérium honlapja ellen is.
A szervezők mérlegelik azt is, hogy a tüntetés részvevői átvonulnának a Penta befektetési csoport székháza elé is. Annak szóvivője, Martin Danko szerint a Penta semmilyen biztonsági intézkedést nem tett az ügyben, a terület gondnoka azonban már hosszabb ideje kapcsolatban van a rendőrséggel a biztonsági intézkedések ügyében.

Az Aktualne.sk, 2012. február 29. nyomán