Daniel Lipšic (KDH) legújabb blogjában újabb összefüggésekre hívja fel a figyelmet, amelyek a Jirko Malchárek volt gazdasági miniszternek kifizettet állítólagos jutalékokkal kapcsolatosak.

A belügyminiszter azt találgatja, hogyan is történhetett a pénzek kifizetése.
Az Aktuality.sk néhány nappal ezelőtt már közölt egy cikket, amelyben a miniszter a Malcháreknek kifizetett, mintegy 329 millió korona nagyságú jutalékokat taglalja. A Gorilla szerint ennek kapcsán jegyezte meg állítólag Jaroslav Haščák, hogy ez több mint amennyit két év alatt az előző gazdasági miniszter – Pavol Rusko kapott.

Lipšic a blogjában felteszi a kérdést, vajon mit cselekedne az ember abban az esetben, ha karnyújtásnyira van tőle 329 millió korona, de nem akarja, hogy a megszerzése módjában bármilyen módon is gáncsoskodhassanak a büntetőjogi szervek. Ebben az igazi szakértők nyújthatnának segítséget, akik tudják, hogyan mosható a fekete pénz tisztára. Ilyeneket állítólag a HM Invest társaság felügyelőtanácsában találni, írja a belügyminiszter.
A HM Invest felügyelőtanácsának 2006. 3. 25-étől 2011. 12. 31-éig tagja volt JUDr. Richard Biročák  és JUDr. Ľudevít Rabay – sorolja Lipšic.

Hogy hogyan függ össze ez a Gorillával? Mindketten a pénzügyi rendőrségnél dolgoztak, sőt Biročák a pénzügyi rendőrség szakelőadó-szakértőjeként közvetlenül a piszkos pénzek mosása elleni küzdelemért felelős osztályon dolgozott.  Rabay abban az időben pedig a rendőrség legismertebb szakembere volt a piszkos pénzek mosása terén.
Végezetül Lipšic két érdekes tényre is rámutat – Biročák és Rabay urak 2011. december 31-én távoztak a HM Invest felügyelőtanácsából, azzal a Gorilla-ügy kirobbanása után egy héttel.

Korábban Jirko Malchárek a Sme napilapnak azt nyilatkozta: „Valamennyi vállalkozói tevékenységem a politikába való lépésem előtt és a politikai pályafutásom befejezése után törvényes volt. A miniszter úr befolyásolja a közvéleményt a nyilvánosan hozzáférhető forrásokból származó információk és a saját benyomási összekapcsolásával, miközben nyilvánvalóan nem tudatosítja, hogy beavatkozik a személyiségjogok és a jó hírnév védelmébe. Hagyni kell, hogy az illetékes független szervek végezzék a munkájukat, akikkel én maximálisan együttműködök, hogy kvalifikált véleményt tudjanak alkotni és ez alapján dönteni. Alapvetően visszautasítom, hogy én bármikor is törvényellenesen cselekedtem volna.”

Az Aktuality.sk, 2012. február 28. nyomán