Verekedés, könnygáz, sőt flash ball is bevetésre került – a rendőrség durva módon  lépett fel a pénteki Gorilla-tüntetések nem hivatalos folytatása ellen. „A rendőrségi beavatkozás nem volt megfelelő, megint megsértették az alkotmányos jogainkat” – jelentette ki a pénteki felvonulás egyik szervezője, Lucia Gallová, akinek a barátját a rendőrség könnygázzal fújta le, őt magát pedig őrizetbe vették.

„A rendőrök kezdték. Úgy gondolom, szándékosan irányítottak bennünket a parlament felé” – állítja Gallová. „A rendőrségen kihallgattak, elmondtam, hogy sérültek az alkotmányos jogaim” – mondta.

A rendőrség összesen 19 személyt állított elő. „Két személy megsérült, akik még a helyszínen orvosi ellátásban részesültek, majd ezután kórházba szállították őket” – foglalta össze Tatiana Kurucová rendőrségi szóvivő. A beavatkozás során egy rendőr is megsérült, aki szintén orvosi ellátásban részesült. A rendőrség felszólította a felvonulás résztvevőit, hogy oszoljanak. A rohamosztagosokat tojásokkal, vécépapírtekercsekkel és banánokkal dobálták meg. A tömeg nem oszlott fel. „Nőtt a tüntetők erőszakossága, egyesek a felszedett burkolókövekkel a korlát mögött felsorakozott rendőröket dobálták meg” – mondja Kurucová.

A rendőrségi beavatkozás egy másik szervező, Peter Pčolinský szerint is eltúlzott volt.  „A rendőrök egyáltalán nem voltak veszélyben. A könnygáz bevetése nem volt helyénvaló” – állítja Pčolinský. A rendőrségi beavatkozás idején a vár alatt állt, a könnygázból még neki is jutott. „Én semmilyen köveket vagy burkolókockákat nem láttam, minden azon a részen történt, ahol aszfaltozott az út” – állítja. Szerinte a rendőröknek nem is kellett volna beavatkozniuk, elegendő lett volna, ha a helyükön maradnak. Közvetlenül a helyszínen két mentőt látott. „Tudom, hogy valakinek eltört a keze, az orra, de többet nem tudok. Rögtön a rendőrségi beavatkozás után azonban pár ember a földön fekve maradt, amikor elkezdték a bilincseket rájuk rakni” – tette hozzá Pčolinský.

A helyzet csak a tüntetés hivatalos részének befejezése után vált kritikussá. A szervezők ragaszkodtak ahhoz, hogy a politikusok is szót kapjanak, bár a tömeg nem kívánta ezt. Az emberek, akik között akadtak olyanok is, akik alkohollal erősítettek, nem akarták ezt és kifütyülték őket. A tüntetési menet során a Markíza televízió szerkesztőjének élő adásban való bejelentkezését is lehetetlenné tették. Eltakarták a kamerát, és nem engedték őt szóhoz jutni, mivel a tüntetők szerint őt is megvásárolták.
A szervezők már a tegnapi nap folyamán jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A SME, 2012. március 10. nyomán