Robert Fico régi-új kormányfő 23 évvel ezelőtt nem nagyon vette észre a demokratikus forradalmat. Később meg mintha nem vette volna észre a Vazov utca 9/a-ban történt dolgokat, mint ahogy annak a kérdésnek a társadalmi jelentőségét sem, hogy ivott-e valaha kólát ott Jaroslav Haščákkal avagy sem.

Ezért aztán nehezen várhatjuk, hogy a Titkosszolgálat élére más lesz a jelöltje, mint egy olyan szervilis kereskedőtípus, amilyet a Gorilla-aktából már jól ismerünk.

Az utóbbi hetekben a Titkosszolgálat lehetséges igazgatójaként négy név is közszájon forgott: Jozef Magala, aki már 2006 és 2010 között a Titkosszolgálat igazgatója volt; Ľubomír Skuhra, aki ugyanabban az időben a Katonai Elhárítás parancsnoka volt; Ján Čižnár pozsonyi kerületi ügyész és legújabban a könyvelői végzettséggel rendelkező politikai jelölt Ján Valko.

Hogy megértsék, valószínűleg miért nem jár majd sikerrel a legképzettebb jelölt (Magala), jobban szemügyre kell venni a Smeren belüli viszonyokat. A párt három csoportra oszlik: két inkább „vállalkozói” (Robert Kaliňák és Pavol Paška vezetésével) és egy ideológiai csoportra, amely Marek Maďarič és Dušan Čaplovič köré összpontosul. Magala ebbe a harmadik csoportba tartozik (egy időben Maďarič képviselő asszisztense is volt), és talán ez az oka, hogy az ő idejében a Titkosszolgálat nem keveredett nagyobb korrupciós botrányokba. Maďarič csoportjának azonban lényegesen kisebb a befolyása a politikai biznisz hátterű kollégáival szemben.

E szerint a gondolatmenet szerint tehát csak Skuhra, Čižnár és Valko marad játékban. Bár az első tapasztalt és biztonságos környezetből származik (egy Skuhrához közelálló forrás szerint az apja, RSDr. Matej Skuhra a kommunizmus alatt a Bazini Rendőrakadémia igazgatóhelyettese volt). Az ifjabb Skuhra pályafutását a sürgősségi rendőrségen kezdte, ám nagyon gyorsan feldolgozta magát a Szervezett Bűnüldözési osztályra (a jelenlegi Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal elődje). Innen került a Titkosszolgálathoz még Ivan Lexa idejében, később pedig a Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságán dolgozott, ahol is a drogkereskedelem volt a tevékenységi területe (a dolog iróniája, hogy volt feleségének, Bohumila Skuhrovának a kereskedelmi partnerét 1998-ban a Swechati reptéren 31 kiló kokainnal a csomagjában kapta el a rendőrség. Lyman Zamor Costa Rica-i diplomatáról van szó, aki a kommunizmus idején volt kiküldetésben Csehszlovákiában, majd később Szlovákiában. A Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóságáról Skuhra később újra a Titkosszolgálathoz került, majd 2006-ban a Katonai Elhárításhoz. Kiválók a kapcsolatai Roman Osuskýval, akit még a Titkosszolgálatból ismer. Radičová kormánya idején Osuský az elhárítás első osztályának főnöke volt (ennek a feladata a szervezett bűnügyek és az ország gazdasági veszélyeztetettségének feltérképezése volt). Osuský a múltban a Peber magánbiztonsági cég társtulajdonosa volt, amely több pozsonyi cég védelmében érdekelt, amelyek többnyire a Takáč maffiacsoporttal hozhatók összefüggésbe. Amikor ezeket az értesüléseket tavaly a Trend hetilap számára kiderítettem, egy ember, aki Osuský néven mutatkozott be, felhívott és megfenyegetett, hogy ha közzéteszem a cikket, mi ketten „háborúba kerülünk egymással”. A cikk megjelent, ezen a címen megtalálható: http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2011/cislo-23/mocni-muzi-v-sis.html.

A gond Skuhrával az, hogy közeli kapcsolatban áll Robert Kaliňákkal (Skuhra egykori titkosszolgálati munkatársnője jelenleg Kaliňák felesége). És mivel Kaliňák már megkapta a rendőrséget, a pártközpont nem tartaná jónak, ha a Titkosszolgálat felügyeletét is megkaparintaná. Ezért aztán Skuhra legfeljebb talán a Kaliňák által bejelentett összevont Katonai Hírszolgálatban és Katonai Elhárításában tölthet be igazgatói tisztséget.

Azaz a Titkosszolgálat igazgatói tisztségéért folytatott játékban ketten maradnak – Čižnár (47) és Valko (38). Ők ketten még barátok is, s mindketten nagyon jól kijönnek Robert Ficóval is (Čižnár Fico évfolyamtársa volt a Jogtudományi Egyetemen, mindkettőjüket 1986-ban avatták). Jaro Čižnár már 2006-ban is forró jelölt volt a Titkosszolgálat élére, végül aztán mégis Magala foglalta el az igazgatói széket. Čižnár felett csupán egyetlen kérdőjel függ: mégpedig az, hogy ismeri-e Libor Jakšíkot, és milyen kapcsolatban áll vele (a Jakšík csoport egyik vezetője 2011-től zsarolás és veszélyes fenyegetés vádjával van letartóztatva). Bizonyos kapcsolatai miatt, amelyekre Čižnár még pozsonyi kerületi főügyészi tisztsége során tett szert és Štefan Harabin közismert támogatójaként azonban minimum ellentmondásos a SIS élére való jelölése.

Alapjában véve mindegy, kettejük közül ki végül kerül a tisztségbe, mert Čižnár és Valko tulajdonképpen egy bandába tartoznak (Čižnár testvére, Peter Valkóval együtt szolgált 2007 és 2010 között a JAVYS – Nukleáris és Leszerelési Ügynökség igazgatótanácsában). A különbség kettejük közt csupán az, hogy Valkónak egyáltalán nincsenek tapasztalatai a biztonsági szektorban. Könyvelést és könyvvizsgálatot tanult. Később tőzsdeügynökként dolgozott, majd a Szlovák Biztosító kereskedelmi osztályának főnöke lett. A JAVYS főnökeként és a Smer jelöltjeként fogalma sem volt a nukleáris energetikáról, de Fico embere volt. Amikor a későbbiek folyamán Fico a Smer jelöltjeként a Közbeszerzési Hivatal élére jelölte, Radičová visszautasította Valkót, mivel „nem tett eleget a szakmaiság, a tapasztalat és a feddhetetlenség megegyezett feltételeinek… Ennek a férfinak a vezetése alatt a JAVYS közvetlen pályázat útján semmilyen közbeszerzésben nem vett részt, csupán egy harmadik alany közvetítésével, akinek ezért havi 11 ezer eurót fizettek.” És ez még nem minden. Amikor Valko a JAVYS főnöke volt, egy Fico unokatestvéréhez közelálló polgári társulás 201 ezer eurót kapott a tapolcsányi vár felújításáért. A munkálatokat a Style-Mont cég végezte, amelyben Fico nagybátyja, Ladislav Rybanský is szerepelt. Valko idején a JAVYS 143 millió koronához juttatta a Korema céget egy ingatlaneladás révén A Korema társtulajdonosa annak a Ľubomír Blaškónak a rokona, aki a múltban 32 millió koronát ajándékozott a Smernek.

Akkor mégis miért juttatnák őt a Titkosszolgálat igazgatói székébe? A válasz érdekében ahhoz a pillanathoz kell visszamennünk, amikor Valkót mint új gazdasági minisztert emlegették. Egy jól értesült hírforrás szerint Valko – aki állítólag gyűlöli a Smer szponzorát, Jozef Brhelt – állítólag azt találta mondani Brhelnek, felejtse csak el a befolyását az ő minisztersége alatt a nagyvállalatokban (Szlovák Villamos Művek, Szlovák Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Rt. – SEPS, a Pozsonyi Hőszolgáltató). Brhel állítólag ezért panaszkodott Ficónak, aminek az lett az eredménye, hogy Valko elveszítette az esélyt a gazdasági miniszteri székre. És most Fico, hogy azért megtartsa az arcát, a Titkosszolgálat élére kívánja őt jelölni.

A SMER párt a választások előtt kijelentette, hogy senkit sem fog állami tisztségbe jelölni, akinek a neve szerepel a Gorilla-aktában. De ha Fico valóban Valkót jelöli a Titkosszolgálat igazgatói tisztségébe, akkor ez csak a gorillás módszerek folytatása lesz. Azoké a módszereké, amelyek a Fico-kormány nagy részének kinevezése mögött állnak.

Tom Nicholson, Sme blog, 2012. április 1. blogja nyomán