Robert Kaliňák belügyminiszter az elkövetkező napokban találkozni szeretne azokkal a nyomozókkal, akik a neves ügyvéd, Ernest Valko meggyilkolásának esetén és a Gorilla-ügyön dolgoznak.

Az első esetben szavai szerint már kapott alapvető információkat. „Szeretnék találkozni a teljes csapattal is, hogy alaposabban megismerkedhessem az esettel. A nyomozás folyamatban van és bízok benne, hogy a rendőrség a megkezdett munkát folytatni fogja” – nyilatkozta a tárca újonnan megválasztott vezetője.

Kaliňák a jövő hét folyamán találkozni szeretne a Gorilla-ügyön dolgozó nyomozócsoporttal is. Elmondása szerint egyelőre nincsenek értesülései arról, milyen az együttműködés a titkosszolgálattal az eset felderítése során. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gorilla-ügy felderítésén dolgozó nyomozók tovább folytathatják a munkájukat, anélkül, hogy bármiféle „logisztikai változtatásoknak” lennének kitéve. „Szeretném a lehető legtágabb teret meghagyni a számunkra. A belügyminisztérium elsősorban a logisztikai eszközök biztosításáért felelős, a jogi irányítás a Speciális Ügyészség gondja.”

Kaliňák: A rendőrség nem adóigazgatóság

Saját csapatának összetételét, amely a rendőrség munkáját irányítja majd, Kaliňák egyelőre nem kívánja részletezni, de azt ígérte, két hét múlva bemutatja a csapatot. „Úgy gondolom, hogy itt nincs olyan vészhelyzet, mint például az adóigazgatóságon vagy más hivatalokban, amelyek legrosszabb időszakukat élik.” A rendőrség Kaliňák szerint működik. „Van elképzelésem a csapatról, amellyel négy évig együttműködtem.” A miniszter nem zárta ki, hogy a rendőrfőnöki tisztséget illetően az egyik szóba jöhető jelölt Ján Packa tábornok. „Szeretnék azonban valamennyi volt kollégámmal beszélni. Többen közülük már azelőtt vezető tisztségekben voltak, hogy én a minisztérium élére kerültem.” A legtöbben közülük azonban az elmúlt kormányzás idején távozott a tisztségéből. „Nem hiszen, hogy ezek a fiatalabb kollégák, akik csak pár hónapja vannak a tisztségeikben, valamilyen módon előjogokat élveznének, inkább ellenkezőleg” – vélekedik Kaliňák.

A specializált rendőrségi hivatalokat is kitakarítják

A rendőrfőnöki tisztséggel kapcsolatban az utóbbi időben elsősorban a volt kerületi főnökök, Marián Slobodník és Juraj Bukuš kerültek szóba. Állítólag a Korrupcióellenes Hivatal volt főnöke, Tibor Gašpar is visszakerül a rendőrséghez, de hogy milyen tisztségbe, egyelőre még nem dőlt el. Kaliňák ugyanis forradalmat tervez a rendőrségi rendszeren belül és változásokat akar korrupció és a szervezett bűncselekmények elleni küzdelem különleges rendőrségi hivatalaiban is. Némely dolgot szerinte ugyanis duplán végeznek az egyes rendőrségi szervekben.

„Semmi sem indokolja, hogy a súlyos bűncselekmények terén két vágányban történjenek a dolgok, amikor két hivatal is ugyanazokat a vizsgálatokat végzi, vagy ellenkezőleg, előfordul, hogy nem megfelelő köztük az információáramlás. Most van idő és lehetőség arra, hogy rendet rakjunk a specializált osztályok háza táján.” A konkrét elgondolásokról azonban a miniszter csak azután beszél majd, ha felállította az új csapatát.

Az Aktuálne.sk, 2012. április 11. nyomán