A különleges nyomozócsoport újabb korrupcióra bukkant a Gorilla-ügyben – erősítette meg a vizsgálócsoport főnöke, Marek Gajdoš.

Április végén a rendőrség ugyanis újabb eljárást indított kenőpénz elfogadása és lefizetés ügyében. „Egyelőre nem indult bűnvádi eljárás az ügyben, s nem nyilatkozunk a Gorilla-üggyel kapcsolatos konkrét kapcsolatokról” – nyilatkozta Gajdoš.

A nemrégiben sajtónyilvánosságra került információk szerint azonban az eset érintheti a pozsonyi Milan Rastislav Štefánik repteret. A lehetséges korrupció gyanúját az esetben a tárca akkori vezetője, Pavol Prokopovič és a Penta szóvivője, Martin Danko is nyilvánosan tagadja.
„A mi részünkről kizártnak tartunk bárminemű igyekezetet, amely a privatizációs verseny törvénytelen befolyásolására irányult volna” – nyilatkozta Danko. A privatizáció körüli lefizetést élesen visszautasítja a tárca akkori vezetője, Pavol Prokopovič is. „Egyáltalán nincs ismeretem arról, hogy valaki le lett volna fizetve, meg arról sem, hogy milyen módon és miért” – mondta.

A vizsgálócsoport már tavaly novemberben három új büntetőeljárást indított, mégpedig az ún. Zajac-törvények képviselővásárlása gyanújának és a pozsonyi reptér egy pénzügyi csoport javára történt privatizációja soráni zsarolás ügyében. A zsarolás és a megvesztegetés gyanúja a Titkosszolgálat internetet közzétett állítólagos aktájából eredhet. Ott emlegetik ugyanis Prokopovič fenyegetőzését a közelebbről meg nem határozott kivizsgálással kapcsolatban a reptér privatizációs tanácsadóját illetően, valamint a privatizációs bizottság lefizetését, illetőleg az akkori miniszternek szánt lehetséges 20 millió koronát is.

Márciusban ehhez jött még az idegen vagyon gondozásakor a kötelesség elmulasztása címén indított büntető eljárás a Szlovák Villamos Művekkel összefüggésben. Ezt a parlamenti képviselők számára készült jelentésében Dušan Kováčik speciális ügyész is jelezte. A sajtónyilvánosságra került információk szerint a vizsgálat a villamos művekkel és az olasz Enellel kapcsolatos tevékenységeket érinti majd a második Dzurinda-kormány privatizációi idején.

A Gorilla-ügy első vádlottja Pavol Rusko gazdasági exminiszter volt, néhány nappal később azonban a felelős ügyész a vádeljárást megszüntette. Hasonlóképpen végződött az ügyvédnő bűnvádi eljárása is.

Aktualne.sk nyomán