gorilla_3Pontosan két évvel ezelőtt, Karácsony előtt jelent meg a világhálón a  titkosszolgálat állítólagos dokumentuma, az ún. Gorilla-akta, amely a politikusok és a tőkecsoportok közti lehetséges átfedésekre hívta fel a figyelmet a második Dzurinda-kormány idején. Konkrétan a képviselő-vásárlásokról és a stratégiai vállalatok privatizációja soráni jutalékosztásról volt benne szó.

A botránynak nagy része volt a jobboldal kudarcában és a Smer diadalában a 2012-es előrehozott parlamenti választások során.

A vizsgálat 2012 januárjában ugyan elkezdődött az ügyben, de a gyanút konkrét eredmények nem támasztották alá a kivizsgálás során, s most úgy tűnik a speciális rendőrségi vizsgálócsapat napjai meg vannak számlálva.

„A feladatok nagy részét elvégezték. Ezért fontolóra veszem, van-e értelme a vizsgálócsoport további működésének” – jelentette ki a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak Dušan Kováčik speciális ügyész. A csapatban 15 rendőr dolgozik, de gyanúsítottak máig nincsenek az ügyben. Kováčik azt mondja, nem lehet elégedett azzal, hogy két év múltán sem jutottak előre, ugyanott vannak, mint 2012 januárjában. Az ügyész azt szeretné megtudni a csapat tagjaitól, pontosan mi az, amit még meg kell tenniük.

Az is a lehetőségek közt szerepel, hogy az egyes eseteket a nyomozók szétosztják, és mindegyikük külön-külön dolgozik majd egy-egy ügyön. A speciális ügyész szerint ugyanis egy elitcsapatot működtetni ebben az ügyben, amikor a többi nyomozót elárasztja például a rengeteg adócsalási ügy, felesleges fényűzés lenne.

Kováčiknak meggyőződése, hogy a Gorillát nem lehet még további két évig vizsgálni. „Reálisan úgy látom, hogy az ügyet le lehetne zárni és 2014 első feléig döntést lehet hozni” – hangsúlyozta. A vizsgálatot elhúzhatnák azonban például a külföldtől kért bizonyítási eljárások. És éppen ebben a kérdésben eltérő az ügyész és a vizsgáló csapat vezetőjének a véleménye. „Még 2012 novemberében felkértem a csapatot, hogy 2013 áprilisáig dolgozzák ki a jogsegélyre vonatkozó igényeiket. Meglepetésemre azonban április végéig semmilyen követelményt nem kaptam, most jönnek ezzel az év végén” – mondta Kováčik. De eltérőek a véleményeik a csapat munkájának rendszerét illetően is.

A rendőrség a Gorilla-ügyet megvesztegetési ügyként, köztisztviselő hatalommal való visszaéléseként és bűnszövetkezet létrehozása gyanújával kezdte vizsgálni. A csapat vezetője a Gorilla-aktából, amelynek valódiságát eddig senki sem vizsgálta, kitippelt mintegy 200 lehetséges bűnügyet. Jelenleg a csapat azonban csupán néhány esetet vizsgál, amelyek például a Szlovák Gázművek privatizációjával vagy az információs rendszer tenderével vannak összefüggésben. A vizsgálattal összefüggésben ez idáig kihallgatták már Mikuláš Dzurinda volt kormányfőt, a Penta társtulajdonosát, Jaroslav Haščákot és az Enel főnökét, Fulvio Contit is. Minden valószínűség szerint azonban az ő vallomásaik sem hoztak túl sok fényt a vizsgálatba.

A vizsgálócsapat megszüntetésével kapcsolatban a lap néhány illetékest is megkérdezett. Tibor Gašpar rendőrfőnök például azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy ő maga nem ellenőrzi a Gorilla kivizsgálását, csupán a logisztikát biztosítja. Robert Kaliňák belügyminiszter pedig kijelentette, ő világosan elmondta, hogy közülük senki sem fog beavatkozni a nyomozásba. „A csoportok a speciális ügyészség kezében vannak, és én nem fogok beleszólni abban, hogy mit tegyenek.” Milan Žitný biztonsági elemző szerint a csapatot már régen le kellett volna állítani. Az előző belügyminiszter politikai motivációból hozta létre, és csak a saját politikai pecsenyéjét sütögette rajta.

Meddig jutott el a rendőrség a nyomozásban?

A még vizsgálat alatt lévő esetek:

  • Bűnszövetkezet létrehozása és támogatása
  • 2013-ban bűnvádi eljárás indítása idegen vagyon gondatlan kezelése miatt, az eset a Szlovák Villamos Művek privatizációjával van összefüggésben.
  • A parlamenti képviselőknek készült jelentésben 2013 júliusában Dušan Kováčik ügyész megvesztegetéssel kapcsolatos bűnvádi eljárásról is beszélt – és a Nemzeti Vagyonalapot is felkérte az együttműködésre.
  • 2013 szeptemberétől büntető eljárás folyik közvetett megvesztegetés – kenőpénz felajánlásának vétségében az információs rendszer szolgáltatásának elintézéséért.

Leállított ügyek:

  • Pavol Prokopovič volt közlekedési miniszter zsarolási ügye a pozsonyi reptér privatizációjával összefüggésben
  • A parlamenti képviselők állítólagos megvásárlása a Rudolf Zajac volt egészségügyi miniszter reformtörvényeiről való szavazás során.
  • 2013 áprilisában elutasították a büntető feljelentést idegen vagyon gondatlan kezelésével elkövetett különösen súlyos bűncselekményében.

Vádemelések, amelyeket rendőrség a későbbiekben visszavont:

  • Pavol Rusko volt gazdasági miniszter ellen emelt vád – a Kombinált Ciklusú Erőművek előnytelen privatizációja során történt csalás ügyében
  • Dalma N. ügyvédnő ellen emelt vád – köztisztviselői hatalommal való visszaélés ügyében a földterület jogtalan elbirtoklásával
A Hospodárske noviny cikke nyomán