Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő a Gorilla-üggyel összefüggő felvételek szereplőinek erkölcsi érzékére és felelősségtudatára apellálva felszólította a szóban forgó köztisztviselőket, fontolják meg, továbbra is be akarják-e tölteni a hivatalukat.

Pellegrini ezt a hétfői kormányülés előtt jelentette ki a Marian K. vállalkozó és Dobroslav Trnka volt főügyész közötti beszélgetésről kiszivárgott hangfelvételre reagálva. A miniszterelnök garantálta: senki sem fogja a rendőröket akadályozni abban, hogy felelősségteljesen végezzék a munkájukat.

Pellegrini emlékeztetett, hogy a Gorilla-ügy, amely a képviselők megvásárlásáról és a privatizációról szólt, egy korábbi kormány ügye volt. Hozzátette: egyértelmű, hogy az ügyben érintettek egymást is zsarolták.

A kormányfő hangsúlyozta a bíróságok és az ügyészségek megtisztításának szükségességét. Egyben felszólította az ellenzéket, ne általánosítsák az egyéni kudarcokat, és ne sértsék meg ezáltal a tisztességes ügyészeket, rendőröket és bírókat. Úgy véli, az egyéni felelősöket kell pellengérre állítani.

A kormány kész segíteni, ha a bíróságoknak és az ügyészségnek olyan hatékony eszközökre van szükségük, amelyek hozzájárulnak a megtisztulásukhoz. Mint mondta, kész bármikor találkozni egy munkaértekezlet keretében a bírói tanács elnökével, Lenka Praženkovával és a főügyésszel, Jaromír Čižnárral.

Hozzátette: ha törvénymódosításra van szükség ahhoz, hogy a főügyész eljárhasson az ilyen esetekben, kész a javaslataikat kormányjavaslatokká átformálni, és gyorsított eljárásban a parlament elé terjeszteni.

Mint ismeretes, a Denník N arról tájékoztatott, hogy birtokába jutott egy 70 perces felvétel, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész Marian K. vállalkozóval beszélget. A hangfelvételt állítólag Marian K. készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel.

Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el  „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.

Forrás: Felvidék.ma / tasr