Több szlovákiai szerkesztőség e-mail-üzenetben kapott értesítést egy internetes oldal létezéséről, amelyen meghallgatható az állítólagos Gorilla-hangfelvétel. A hanganyag 39 órás. A Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák, aki az egyik állítólagos szereplő a felvételen, közölte, feljelentést tesz az ügyben.

„Minden hasonló hanganyag, függetlenül attól, honnan származik, törvénytelenül készült, ezért tilos nyilvánosságra hozni és felhasználni. Bűncselekményt követett el, aki hozzáférhetővé tette a szerkesztőségek számára, ezért feljelentést teszünk” – áll a Penta állásfoglalásában.

A csoport szerint a napokban felbukkant hangfelvételeket manipulálták, ezért nem tekinti azokat hitelesnek. A Penta elejétől fogva kétségbe vonta a felvétel valódiságát, ezért nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, csak a hivatalos nyomozással összefüggésben ad ki állásfoglalást.

A felvétel állítólag egy Vazov utcai lakásban készült Pozsonyban. A Gorilla-aktát ismeretlen személy hozta nyilvánosságra 2011 decemberében, tartalma miatt számos bírálat érte a pénzügyi csoport vezetőit és tüntetések kezdődtek.

A nyomozóhatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy a terjedelmes anyag ellenére az összegyűjtött bizonyítékok alapján egyelőre nem lehet konkrét személyt meggyanúsítani. A Gorilla-hangfelvételen állítólag Haščák hallható, amint politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletek provízióiról beszél. A nyilvánosságra került részekben szerepel Jirko Malchárek akkori gazdasági miniszter, Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap (FNM) vezetője és Robert Fico volt kormányfő is.

„Nem volt egyetlen pénzügyi tranzakció sem, melynek során a Penta akárcsak egyetlen koronát is kivett volna az adófizetők zsebéből. A nyomozócsoportnak volt és ma is van elegendő kapacitása, hogy a Gorilla-aktában emlegetett valamennyi tranzakciót megvizsgálja”

– olvasható a Penta állásfoglalásában.

A Gorilla-hangfelvételt 2018 decemberében találta meg a rendőrség Marian K. üzletember házában. Lukáš Kyselica, a Gorilla-nyomozócsoport nemrég távozó vezetője többször is azt nyilatkozta, valódi és hiteles a hanganyag.

Forrás: Felvidék.ma (TASR)