A Most-Híd párt ismételten hangsúlyozza a Gorilla-ügy kivizsgálásának fontosságát. Szorgalmazza továbbá azt is, hogy megfelelő módon büntessék meg azokat, akik ebben az ügyben bűncselekményeket követtek el.

Ezt a párt szóvivője, Magdeme Klára közölte a TASR hírügynökséggel. Králik Róbert, a Magyar Közösség Pártja szóvivője rámutatott: a Gorilla-ügy szereplői közül senki sem tagja az MKP-nak. Magdeme olyan pártként írta le a Hidat, amely elutasítja a politikai korrupciót és tiszteletben tartja a politikai felelősségvállalás szükségességét.

A Most-Híd párt meggyőződése továbbá, hogy azoknak a politikusoknak, akik különféle lakásokban, titokban találkoztak olyan személyekkel, akiknek közük lehet a Gorilla-ügyhöz vagy Ján Kuciak újságíró meggyilkolásához, át kellene értékelniük a tetteiket, és vállalniuk kellene a politikai felelősséget.

„A Gorilla-ügy állítólag részben az egykori Magyar Koalíció Pártját is érinti. A Magyar Közösség Pártja azonban nem azonos ez utóbbival. A párt 2007 és 2010 között megtisztuláson esett át. A Gorilla-ügyiratban említett szereplők közül már senki sem tagja a pártunknak” – hangsúlyozta Králik. Hozzátette: ha beigazolódik, hogy a nyilvánosságra hozott hangfelvétel valódi, és a nyomozócsoport eljárásokat indít, az MKP támogatni fogja, hogy az érintettek feleljenek a tetteikért.

Szerdán, október 16-án több szlovákiai szerkesztőség címére is küldtek egy e-mailt a Gorilla-hangfelvétel linkjével. A hanganyag egyik állítólagos megszólalója, Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa már kilátásba helyezte, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Egyben kétségbe vonta a felvétel eredetiségét.

A hangfelvétel egy pozsonyi, Vazovova utcai lakásban készülhetett. A Gorilla-ügyirat, melyet névtelenül tettek közzé 2011 decemberében, azt az állítólagos beszélgetést tartalmazza, amelyet Haščák folyatott különféle politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletekről és az ezekkel kapcsolatos jutalékokról. A hangfelvétel szerint Robert Fico, a Smer-SD elnöke is járt a lakásban. A Gorilla-hangfelvételt a rendőrség 2018 decemberében találta meg Marian K. vállalkozó házában. Az eredetiségét Lukáš Kyselica, a Gorilla-üggyel foglalkozó nyomozócsapat volt főnöke is igazolta.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke a Gorilla-hanganyag nyilvánosságra hozásával kapcsolatban szerdán kijelentette: az ellenzék és a média „gyalázatos színjátékot” játszanak. Fico szerint az ügy Mikuláš Dzurinda második, 2002 és 2006 közötti kormányához köthető. Hozzátette: ha igaz is, ami a hangfelvételen vagy az átiratokban szerepel, ezek semmi olyat nem tartalmaznak, aminek alapján őt etikátlan vagy törvénytelen magatartással lehetne vádolni.

A Smer-SD sajtótájékoztatóját megzavarta Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke, aki egy transzparenssel állt az éppen beszélő Fico elé. Ezen egy olyan mondat szerepelt, amelyet állítólag Fico mondott a hangfelvételen:

„FEDOR FLAŠÍK 250 MILLIÓT VETT KI A PÁRT RÉSZÉRE, ÉS TOVÁBBI NYOLCVANAT UTÓLAG MOSOTT ÁT”.

A Smer-SD elnöke a párttársaival együtt később egy közösségi hálón közzétett videóban reagált a történtekre. Szerintük Matovič csak provokálni akart, és ezt a média jelen lévő képviselői „csendben támogatták”. „Nekik a színház és a komédia jobban tetszik, mint az igazság” – fogalmazott Fico. Egyben elismételte, hogy a Smernek semmi köze a Gorilla-ügyhöz, hiszen abban az időben ellenzékben volt. „Senki sem fogja eltussolni a Dzurinda-kormány bűneit azzal, hogy valahol ittam-e vagy nem ittam kólát„ – fűzte hozzá.

Igor Matovič ellenzéki politikus szerint a „korrupt maffia” szisztematikusan bomlasztja szét az államot, és már sikerült privatizálnia a rendőrséget, az ügyészséget, a bíróságokat, az igazságügyi minisztériumot és a politikusokat is. „Kulcsfontosságú bizonyítékunk van arra, hogy az az ember volt a leghatalmasabb, aki illegálisan finanszírozta a pártját” – állapította meg Matovič.

Robert Fico csütörtökön továbbra is elutasított, hogy a Smernek köze lenne a Gorilla-ügyhöz, és elismételte, hogy ez a Dzurinda-kormány ügye.

A média képviselőit azokhoz a politikusokhoz irányította, akik akkor kormányoztak. Név szerint Mikuláš Dzurindát, Pavol Hrušovskýt és a jelenlegi koalíciós partnerét, Bugár Bélát említette.

Bugár Béla csütörtökön, október 17-én tartott a témával kapcsolatban sajtótájékoztatót.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke elutasítja, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a vezetése alatt piszkos pénzeket használt volna fel. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ki, reagálva az állítólagos Gorilla-hangfelvételre. Ezen a jutalékokkal összefüggésben az akkori MKP-t is említik.

Forrás: (TASR/Felvidék.ma)