galkoĽubomír Galko, az SaS alelnöke a nyilvánosságra került Gorilla-ügy kapcsán hétfőn ismeretlen elkövető ellen közhatalommal való visszaélés vádjában bűncselekmény elkövetésének gyanújával feljelentést tett a Korrupcióellenes Hivatalban.

Véleménye szerint a visszaélésre abban az összefüggésben került sor, hogy a megvesztegetés és szervezett bűnözés ügyében alkalmazott lehallgatóberendezések súlyos megállapításait nem követte semmilyen tett. „A bűnüldöző szerveknek már a múltban cselekedniük kellett volna. Kérdem én: miért nem történt semmi?“ – mondta. Galko megjegyezte, hogy a feljelentést azért a Korrupcióellenes Hivatalon tette meg, mert az a belügyminisztérium alá tartozik, s a belügyminiszter, Daniel Lipšic irányában x-szer nagyobb bizalommal van, mint a volt főügyész, Dobroslav Trnka irányában.

Richard Sulík pártelnök szerint a Gorilla-ügy kapcsán közzétett dokumentum nyilvánvalóan a szlovákiai politikai színtér legnagyobb botránya Vladimír Mečiar ideje óta. „A politikusok és a pénzügyi csoportok közti átfonódások és a módszer, amellyel néhány egyén az állam sorsáról döntött, az elferdült politikát tükrözik“ – jelentette ki Sulík.  Nyugtalanítónak tartja az SDKÚ-DS vezetésének kijelentéseit, miszerint a minisztereik nem támogatják a Nemzeti Vagyonalap főnökének, Anna Bubeníkovának a leváltását, akit a dokumentum megvesztegetés címén gyakran emleget. Annál is inkább meglepő ez Sulík szerint, mivel Iveta Radičová kormányfő a dokumentumok egy részét igaznak minősítette, s az irat tényalapját Daniel Lipšic belügyminiszter is megerősítette. „Sőt még Robert Fico sem tagadta a Gorillában emlegetett pénzügyi emberrel való találkozóját” – jegyezte meg továbbá Sulík.

Sulíkék szeretnék, ha a parlament is megtárgyalná az ügyet, jelenleg azonban csupán 25 aláírással rendelkeznek a rendkívüli ülés összehívásához. A szükséges 30-hoz, tehát még 5 képviselői aláírás hiányzik, Sulík bízik abban, hogy a többi pártban is akadnak olyan képvisleők, akiknek fontos, hogy a felmerült gyanút kivizsgálják, és nem azon lesznek, hogy az ügyet a szőnyeg alá söpörjék.

Ha mégsem sikerülne a rendkívüli ülés összehívásához szükséges 30 aláírást megszerezniük, az nagy csalódás lenne Sulík számára. A parlament alkotmányjogi bizottságának összehívásán kívül kezdeményezni fogják a nemzetvédelmi és biztonsági bizottság, valamint a Szlovák Titkosszolgálat tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság összehívását is.  Pavol Hladký képviselő szerint Martin Fedor (SDKÚ-DS), a nemzetbiztosnsági bizottság elnöke elutasította a bizottság összehívását. A liberálisok képviselői vizsgálatot is kezdeményezni akarnak a Szlovák Titkosszolgálatnál.

SITA, 2012. január 9. nyomán