o_parlamentAz SaS aláírásokat gyűjt a rendkívüli parlamenti ülés összehívására, ugyanis a parlamentben szeretné megtárgyalni a Gorilla-ügyet. A parlament rendkívüli ülésnek összehívására legkevesebb 30 képviselői aláírásra van szükség.

Az SaS egyelőre csupán saját pártjának 18 képviselői aláírását tudja szavatolni. A liberális párt abban bízik, hogy ily módon nem seprik majd megint a szőnyeg alá az ügyet, hanem alaposan kivizsgálják azt.

Az SDKÚ-DS, a Most-Híd és az SNS képviselői már megerősítették, hogy nem támogatják  a rendkívüli ülés összehívását. A KDH ez idáig még nem foglalt világos állást az ügyben. A Smer-SD csak feltétellel támogatná meg a rendkívüli ülés összehívását. Az SaS kezdeményezését csak akkor támogatnák a szociáldemokraták, ha a liberálisok világos érvekkel állnak elő, amelyek igazolják, hogy a parlamenti tárgyalás hozzájárulhat az iratban szereplő információk megvilágításához.

A Gorilla-üggyel a parlament Alkotmányjogi Bizottsági is foglalkozni fog, amelynek rendkívüli ülésére január 23-án, hétfőn kerül sor. Az ülésre a belügyminiszter, Daniel Lipšic (KDH) és az első számú főügyészhelyettes, Ladislav Tichý is meghívást kapott. Az ügyet a nemzetbiztonsági parlamenti bizottság is napirendjére tűzte.

Ha azonban a kormány január 11-ei ülésén újabb tények kerülnek napvilágra, a Most-Híd miniszterei szabad kezet kapnak, s nem kell szem előtt tartaniuk a párt elnökségének ajánlását. Erről Bugár Béla, a párt elnöke tájékoztatott kedden (január10-én) tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, ha a független csoport vizsgálata során bizonyítást nyer Bubeníková vétsége, a Most-Hídnak nem lesz gondja megszavazni a leváltását. Bugár egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy „a politikusok és a politikai pártok küldetése nem a nyomozás, ítélkezés, hanem megfelelő feltételek biztosítása a Gorilla-ügy kivizsgálásához“. Ezért nagyra értékelte a Legfőbb Ügyészség és a belügyminiszter, Daniel Lipšic vizsgálócsoportjait, amelyek célja a második Dzurinda-kormány idején megvalósult politikai megvesztegetésre utaló botrányt kivizsgálni.

„Felelősségteljes politikusoknak nem a boszorkányvadászatban kellene versengeniük, csak azért, hogy szavazatokhoz jussanak. Ez veszélyes precedens lehet“ – figyelmeztetett Bugár.

Arra a kérdésre, hogy bízik a Bubeníkovában, azt válaszolta, hogy a jelölésekért az azt megtevő pártok felelnek. Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) pénzügyminiszter ma úgy nyilatkozott, Bubeníková még mindig bírja a bizalmát.

Maga az irat és a választások előtti nyilvánosságra hozatala mögött Bugár szerint politikum van. Mivel súlyos vádakat tartlamaz, a Most-Híd elnöke szerint az ügyet alaposan ki kell vizsgálni.

A TASR, 2012. január 9. nyomán