lpisic_1Daniel Lipšic (KDH) belügyminiszter nem zárja ki, hogy a volt főügyész, Dobroslav Trnka legszívesebben a fiókba zárva tartaná a Gorilla-ügyet.

Ezt a Hospodárske noviny napilapnak adott interjújában jelentette ki, hozzátéve, nem kíván találgatni arra vonatkozóan, van-e érdeklődés Trnka részéről az ügy kivizsgálására.

„Hallottam a kijelentését arról, hogy az irat nem valódi. De amint jeleztük, hogy ki fogjuk vizsgálni az ügyet, azonnal megszületett a kezdeményezés egy csoport létrehozására a Legfőbb Ügyészségen. Ez engem nem tölt el túlságosan nagy bizalommal. Mi több, ha megvesztegetési bűncselekmény gyanúja áll fel, akkor az a Speciális Ügyészségre, nem pedig a Legfőbb Ügyészségre tartozik” – figyelmeztetett Lipšic.

Arra a kérdésre, nem gondolja-e, hogy az ügyészség inkább független, mint a rendőrség, amikor a belügyminiszter annak a KDH-nak a jelöltje, amely a Gorilla szerint jutalékokat kapott a pénzügyi csoporttól, Lipšic azzal a kérdéssel válaszolt: a Legfőbb Ügyészség melyik nyomozócsoportja vitt már végig valamilyen botrányos ügyet a sikeres megoldásig?

„A másik dolog meg Trnka kijelentése arról, hogy az irat nem valódi, és az ügy már lezárult. Ez nem túl bizalomgerjesztő. Ami a KDH-t illeti, ez a rendőrség javasolta anna idején, hogy fosszák meg mentelmi jogától a volt pozsonyi főpolgármestert, Andrej Ďurkovskýt. A Legfőbb Ügyészség viszont elutasította ezt. Úgy tűnik, a rendőrség kezei nincsenek megkötve. Könyörtelenül vadászik mindenkire, aki bűncselekményt követ el, legyen az bármelyik politikai pártból. A rendőrség büntető eljárást indított egy másik KDH-s  polgármester ellen is Kassáról, František Knapík ellen. Mögöttünk tettek állnak“ – érvelt.

Lipšic szilárdan hisz abban, hogy az ügy a választásokig előbbre jut. „Amint meglesznek a tanúvallomások, a bizonyítékok, csak nehezen lehet már a dolgokat visszafordítani. Hiszem, hogy ez az eset nem válik a főügyészről szóló viták eszközévé, aki még mindig nincs kinevezve, s az a veszély fenyeget, hogy új főügyész-választás lesz. Nagyom remélem, hogy a Legfőbb Ügyészségen senki sem akarja majd csupán abból az okból kifolyólag kivizsgálni ezt az ügyet, hogy a Gorillát az ügyészválasztás kapcsán használja fel“ – jegyezte meg.
Magával a Gorillával kapcsolatban a miniszter kijelentette, hogy annak valós alapja van. „Több személy is igazolta a benne lévő információkat. Úgyhogy van tényalapja“ – mondta.

Sme, 2012. január 9. nyomán