Elkezdődött a bűnvádi eljárás az állítólagos titkosszolgálati dokumentum ügyében. A Legfőbb Ügyészségen Čentéšre osztották az eset vizsgálatát. A rendőrség a Gorillát maffiaügyként kezeli.

A rendőrségi nyomozó tegnap büntetőeljárást indított bűnügyi szervezet létrehozása és támogatása vádjával. A bűnösség beigazolódása esetén az érintettek öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők.

Az üggyel hétfő óta egy tíztagú elitcsapat foglalkozik, amelyet Daniel Lipšic (KDH) hozott létre a Szervezett Bűncselekmények Elleni Küzdelem Hivatalában, hogy kizárólag a Speciális Ügyészségnek legyen felette felügyeleti joga. Lipšic ugyanis nem bízik a helyettes főügyész Dobroslav Trnkában, s attól tart, hogy a Legfőbb Ügyészség elvehetné a rendőrségtől az iratot.
A Gorillát mindezek ellenére a Legfőbb Ügyészség egy különleges csoportja is vizsgálja. „Én nem vagyok a csapat tagja” – tájékoztatott a a Hospodárske novinyt Trnka. A vizsgálócsoport tagjai közt van egyebeken kívül Jozef Čentéš is, aki Trnka ellenfele volt a főügyészválasztás során. Trnka nem lát gondot abban, hogy az ügyet párhuzamosan a rendőrség is vizsgálja. Véleménye szerint a kivizsgálás során privatizációról és az állítólagos képviselő-vásárlásokról szóló információkkal kell foglalkozni, illetve az ügyirat kiszivárogtatásával.

Čentéš a Hospodárske novinynak megerősítette, hogy a vizsgálócsapat tagja lett. „Hivatalos igazolásom nincs erről, de holnap már ülésezünk az eset kapcsán” – mondta. Rajta kívül Ján Šanta és Jozef Šufliarsky ügyészek is foglalkoznak majd a Gorillával.
Jaroslav Ivor volt országos nyomozóhivatali főigazgató nem tartja szokványosnak a helyzetet. „Bizonyos szempontból még a Büntetőtörvénykönyv alapelveivel is ütközik, hogy egy és ugyanazt az ügyet két különböző bűntetőjogi szerv vizsgálja. Ha szélsőséges következtetéseket akarnánk levonni, akkor ezek után az ügyet két bíróságnak kellene vizsgálnia” – tette hozzá Ivor.

Lipšic a tegnapi nap folyamán arra szólította fel a közvéleményt, hogy kövesse figyelemmel a nyomozók munkáját. Meggyőződése ugyanis, hogy „viszonylag nagy lesz majd a nyomás” a nyomozás elodázására. Az ügy kivizsgálása „az emberek érdeke azért is, mert a mi pénzünkről van szó. Ha bebizonyosodik, hogy a politika egy részét olyan pénzügyi csoportok irányítják, amelyek a manipulálják a privatizációt vagy a közbeszerzéseket, ez azt jelenti, hogy az államból százmillió eurók folynak el”.

Az ügyészség a múltban a Gorilla kivizsgálását már egyszer leállította. Trnka, aki annak idején azt mondta, hogy nem sikerült a dokumentum valódiságát bizonyítani, most okként a Titkosszolgálat hozzáállását emlegeti. A Gorilla-ügy kivizsgálását szerinte azért állították le, mert a Titkosszolgálat nem volt hajlandó felmenti az alkalmazottait a hallgatási kötelezettségük alól, így nem sikerült bizonyítani az irat valódiságát.

Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap főnöke valószínűleg nem marad állva a Gorilla-ügyben. Ha az SaS javaslatához, amellyel a leváltását sürgetik, csatlakozik a KDH, és a Most-Híd, az SDKÚ-DS jelöltje megbukik. A Hospodárske noviny értesülései szerint egyelőre mindkét párt arra vár, hogy Bubeníková magától lemondjon.

Forrás: TASR, 2012.  január 10. nyomán